Hoppa till huvudinnehållet

De laddar inför första föreställningen på tre år: "Väldigt roligt”

Publicerad:
”Det kommer bli väldigt roligt när det är dags för premiär”, säger Margareta Milton som spelar Martha, en av de två systrarna som förgiftar män med arsenik. Foto: Kajsa Juslin

Nu laddar Teaterföreningen Lyset inför föreställningen ”Arsenik och gamla spetsar”. Det här blir den första stora föreställningen på Kungsteatern på tre år.

– Vi ville börja med något klassiskt och kul som lockar till många skratt, säger Peter Krantz, som regisserar föreställningen.

De två gamla systrarna Martha och Abby har en ovanlig och mörk hobby: De tar livet av ensamma män med hjälp av arsenik. Själva tycker de att de gör det av ren barmhärtighet eftersom de stackars männen är så ensamma.

Liken begraver de sedan i källaren med hjälp av deras brorson Teddy, som tror att han är president Roosevelt.

– Föreställningen är rolig och underhållande. Det är en av de riktigt klassiska farserna, säger Peter Krantz.

”Korkad och naiv”

Det är teaterföreningen Lyset som snart ska ha premiär för kriminalfarsen ”Arsenik och gamla spetsar”, skriven av Joseph Kesselring.

Någon större föreställning har inte gjorts på Kungsteatern sedan innan pandemin.

Just nu pågår repetitionerna för fullt inför premiären nästa vecka. Marja Wassén-Lööf, Anette Larslin, Margareta Milton och Jennifer Ljusterås lyssnar på regissör Peter Krantz.
Just nu pågår repetitionerna för fullt inför premiären nästa vecka. Marja Wassén-Lööf, Anette Larslin, Margareta Milton och Jennifer Ljusterås lyssnar på regissör Peter Krantz. Foto: Kajsa Juslin

– Det är snart tre år sedan vi hade en större föreställning här och det är roligt att kunna vara igång igen. Vi ville börja med något som var både roligt och klassiskt. Så då tyckte vi att det passade bra med en fars i mars, säger Peter Krantz.

Han fortsätter:

– Den är väldigt speciell, i gränslandet mellan fars och komedi, skulle jag säga. Sen bjuder den på en idiotisk tvist med damerna som förgiftar de här männen.

Antonia Cerwall, MatsWelander och Rickard Jutegrim in action.
Antonia Cerwall, MatsWelander och Rickard Jutegrim in action. Foto: Kajsa Juslin

Margareta Milton, som spelar Martha, sitter bredvid honom på en av stolarna på scenen.

– Vi gör det för att vara snälla. Jag är lite korkad och naiv, så min syster håller reda på mig. Men det är jag som blandar vinet med arsenik som vi sedan bjuder på, jag är duktig på att blanda, säger hon om sin karaktär.

Hon sträcker fram handen mot en godisskål på bordet mellan oss.

– Vill du förresten smaka lite godis?

Äldst och yngst

Margareta Milton är 77 år och äldst i ensemblen. Bredvid henne sitter Hanna Hårstad Henriksson, yngst i ensemblen med sina 19 år. Trots det är Hanna den som har längst erfarenhet av teater av de två.

– Jag har spelat teater sen jag var åtta år, berättar hon.

Hanna Hårstad Henriksson, Margareta Milton och Tomas Bergström.
Hanna Hårstad Henriksson, Margareta Milton och Tomas Bergström. Foto: Kajsa Juslin

Margareta Milton började spela teater då en granne frågade om hon ville vara med i en föreställning. Hennes första riktiga föreställning hade hon 2018. Nu är det dags för den andra.

– Det syns på er som har varit med länge att ni har en helt annan närvaro på scen, säger hon och tittar på Hanna.

Båda tycker att teatern vidgar deras bekantskapskrets. Här möts alla, ung som gammal, på samma villkor. Teatern förenar, menar de.

– Man lär känna folk man inte skulle ha träffat annars. Vi delar erfarenhet och gör den här resan tillsammans, säger Hanna.

”Arsenik och gamla spetsar” har premiär på Kungsteatern den 25 februari.
”Arsenik och gamla spetsar” har premiär på Kungsteatern den 25 februari. Foto: Kajsa Juslin

Margareta håller med.

– Vi började öva på den här föreställningen i höstas. Det ska bli väldigt roligt när det blir dags att börja spela den inför publik, säger hon.

Arsenik och gamla spetsar spelas på Kungsteatern i Karlskoga mellan den 25 februari och 2 april.

Artikeltaggar

FöreställningarKarlskogaKungsteaternNöje/KulturPeter KrantzPremiärerTeaterTeaterföreningen Lyset

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.