Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Dags att ta ansvar för den sociala dumpningen?

Publicerad:
Denis Begic och Ewa-Leena Johansson, båda socialdemokrater, menar att regeringen måste ta ansvar för den sociala dumpningen på fastighetsmarknaden. Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hyreslägenheter ska vara trygga och bra bostäder. Tyvärr lever inte alla fastighetsägare upp till de krav som ställs på dem utan många hyresfastigheter missköts. Det drabbar i slutändan hyresgästerna. Bara de senaste åren har vi kunnat ta del av berättelser från hyresgäster om mögel inomhus och nerfrusna hus. Så ska vi inte ha det i Sverige.

Misskötta fastigheter är även en del av problemet med social dumpning, det vill säga när kommuner får personer med försörjningsstöd att flytta till en annan kommun utan att personen själv har uttryckt en tydlig vilja att flytta. Det finns flera exempel där oseriösa fastighetsägare köper upp undermåliga fastigheter runtom i landet, ofta i kommuner med minskande befolkning, för att sedan erbjuda hyreskontrakt till personer som inte redan bor i den aktuella kommunen. Det är helt orimligt att kommuner som ofta har hög arbetslöshet och en hårt ansträngd kommunal ekonomi ska behöva överta ansvar och kostnader för samhällets stöd från andra, ofta välbärgade, kommuner. Ett sådant sätt att agera ökar ojämlikheten mellan kommuner och mellan människor.

Social dumpning förekommer både mellan kommuner i olika län och mellan kommuner inom ett och samma län.

Såväl fastighetsägare som missköter sig och social dumpning måste vi agera kraftfullt mot. Det finns inga snabba och enkla lösningar för dessa problem utan det krävs en rad åtgärder. För att motverka oseriösa fastighetsägare har den tidigare regeringen lagt förslag på att hyresnämnden ska kunna vitesförelägga fastighetsägare att åtgärda brister i fastighetsförvaltningen. Det är ett flexibelt verktyg för att komma till rätta med problemen på ett tidigt stadium.

Då social dumpning visa på bristande solidaritet mellan kommuner så tog den tidigare Socialdemokratiska regeringen ett beslut om att ge ett uppdrag till samtliga länsstyrelser att starta samverkan mellan kommuner och redovisa andra insatser på området, en utredning som den nya regeringen lade ner bara några månader innan den skulle presenteras.

Vårt politiska arbete mot social dumpning och oseriösa fastighetsägare stannar inte här utan vi återkommer med fler åtgärder. Tillsammans kan vi se till så att enskilda individer inte hamnar i kläm och att kommuner som redan har det tufft inte ska få det ännu svårare. Det handlar i grunden om solidaritet för en av de mest utsatta invånare i samhället och att kommunerna delar det ansvaret.

Denis Begic, socialdemokraterna, riksdagsledamot

Ewa-Leena Johansson, socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande Ljusnarsberg

Artikeltaggar

ÅsikterÅtgärderBristerDenis BegicFastigheterInsändareKommunstyrelsen