Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Svara inte på okänt nummer

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Svara inte på okända telefonnummer – allra minst mellan 20 februari och mitten av mars. Om du bara orkar läsa ett enda stycke i dagens text är det budskapet det enda du behöver ta med dig: Svara inte i telefonen om du inte har det uppringande numret redan sparat i mobilen.

Det går för övrigt att ställa in i mobilsinställningarna att bara vissa nummer sparade nummer överhuvudtaget släpps igenom. Fixar du inte det själv, be nån hjälpa dig!

Varför just 20 februari till mitten av mars, undrar du? För att du i medierna, som denna tidning till exempel, mellan dessa datum kommer att behöva läsa om så många telefonbedrägerifall med katastrofala ekonomiska effekter för de drabbade att du kommer att få svindel. Detta eftersom elprisstödet börjar landa på miljontals svenska bankkonton då och de slipade bedragarna inte vill missa chansen.

De kommer att ringa och låtsas som att det är något problem med utbetalningen. Kontonumret (som du förhoppningsvis redan registrerat för att få pengarna direkt in på bankkontot istället för på avi) har felregistrerats, kommer de att påstå. Om du inte loggar in på bank-id på en gång, kommer du gå miste om pengarna, lär de hävda.

Jag vet, det är bara ett par veckor sedan jag senast skrev en ledare här om hur äldre är måltavlor för telefonbedragare och hur bankerna duckar ansvaret.

Men efter fredagsmorgonens nyhet om ännu en drabbad kvinna, denna gång i Degerfors, blåst på 100 000 kronor blev jag så jäkla förbannat rent ut sagt att det inte måste vara nog nu med allmänna uppmaningar om att ”samhället måste ställa mer krav på bankerna” och varningar till äldre om att de aldrig ska logga in på bank-id om nån på telefonen uppmanar dem.

Det räcker inte. Över 500 anmälda telefonbedrägerier per dag låter kanske inte lika dramatiskt som blodiga gänguppgörelser i Stockholm. Men dessa förstör också människors liv.

Och om den dom i Högsta domstolen som vill förskjuta mer ansvar på bankerna i dessa bedrägerifall dröjer, ja då är det faktiskt dags för ett pensionärsuppror. Nu på en gång. Samla era pensionärsföreningar och storma bankkontoren! Förklara att ni inte ställer upp på att vara försökskaniner utan skydd mot bedragare och avkräv banken förebyggande åtgärder.

Alla banker har en gräns för hur mycket pengar du kan ta ut i en bankomat per dygn. Alla banker har en gräns för hur mycket pengar som du kan swisha någon på mobilen. Alla banker gör det möjligt att förhindra både utlandsköp och nätköp från ett bankkort.

Men att på eget initiativ begränsa hur mycket pengar du (eller en bedragare) kan överföra från ditt bankkonto till nån annans verkar vara stört omöjligt.

Det skiljer sig lite åt mellan bankerna, men överföringsgränsen idag ligger på mellan 50 000 och 250 000 kronor per dygn. Belopp som kan höjas om man kontaktar banken. Varför inte även sänkas, om man som kund ber om det? Fråga banken det och gå inte därifrån förrän de svarar!

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterBankerBankkontoDegerforsHögsta domstolenLedareStockholmSusanne Sjöstedt