Hoppa till huvudinnehållet

Jätteminus: Socialens besparingar räckte inte

Publicerad:
”För socialnämnden är det väldigt viktigt att vi får en mer realistisk budget”, säger Ola Karlsson (M), ordförande för socialnämnden. Foto: Kajsa Juslin

Det är ett dystert resultat som socialnämnden I Karlskoga presenterar i årsredovisningen för 2022. Hela 35 miljoner kronor gick nämnden back och det finns några tydliga orsaker till underskottet.

– Det är väldigt tråkigt med det ekonomiska resultatet. Där ser vi att vi har budget som inte motsvarar behoven vad det gäller placeringar och försörjningsstöd, säger Ola Karlsson (M), socialnämndens ordförande.

Förvaltningen har lagt ned mycket arbete och kommer att fortsätta jobba intensivt med detta enligt Ola Karlsson men budgeten sätter gränser för vad som är möjligt.

– På försörjningsstöd ligger vi under rikssnittet och ligger lågt i utbetalningar. Så det är därför vi med säkerhet kan säga att det är budgeten som inte är anpassad, för vi har egentligen låga kostnader jämfört med andra kommuner, säger Eva Persson, socialchef.

Halverat antalet

Karlskoga kommun har under några år gått från att ha cirka 600 personer som lever på försörjningsstöd till att istället drygt 300 personer. Det har gjorts igenom att arbeta proaktivt enligt Eva Persson.

– Förvaltningen har gjort en jätteresa för att minska försörjningsstödet och att få folk i arbete eller i studier, säger Ola Karlsson.

På försörjningsstöd ligger vi under rikssnittet
Eva Persson

Underskottet som socialnämnden gör är på 35,1 miljoner kronor. Annat som påverkar är att socialförvaltningen inte längre har lika stora intäkter från Migrationsverket.

– Det som framförallt har förändrats är att kostnader har skjutit i höjden. En sis-placering kan kosta uppåt 8000 kronor per dygn, berättar Ola Karlsson.

– Vi har minskat antalet placeringar, antalet timmar eller dagar men kostnaden ökar precis som för alla andra i samhället, säger Eva Persson.

Det ska göras

Det som kommer att bli en springande punkt är vilket arbete som kan göras innan det går så långt att en placering krävs menar Ola Karlsson.

– Det förebyggande arbetet kommer att bli oerhört viktigt. Att stärka och hjälpa barn och ungdomar så att de inte hamnar i en sits där de behöver omhändertas och att vi på så vis kan minska behovet, säger han.

Det är något som socialförvaltningen har satt in riktade resurser för att arbeta med och förvaltningen har anställt fler för att jobba förebyggande.

Hela kostnaden för försörjningsstöd, placeringar och habilitering låg på 85 miljoner kronor för kommunen under förra året.

– För socialnämnden är det väldigt viktigt att vi får en mer realistisk budget för försörjningsstöd och placeringar och som bättre speglar de behov vi har. Det är viktigt att ha en realistisk budget för att vi ska jobba med rätt saker och att förvaltningen inte ska jaga besparingar, tycker Ola Karlsson.

Artikeltaggar

BudgetarEva PerssonFörvaltningKarlskoga kommunMigrationsverketNämnderOla KarlssonPolitikSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.