Hoppa till huvudinnehållet

Kampanj för att skydda våra äldre från bedragare

Publicerad:
Så här ser vykortet som nu skickas ut till alla äldre över 70 år. Foto: Polismyndigheten

Över en miljon vykort kommer under dagarna att skickas ut till personer som är 70 år och uppåt. Vykortet innehåller råd och information om hur våra äldre ska undvika att bli lurade i telefonbedrägerier.

Under 2022 anmäldes närmare 1 500 telefonbedrägerier i region Bergslagen, där Örebro, Värmland och Dalarna ingår. Dessa genererade närmare 57 miljoner kronor i brottsvinster.

Polismyndigheten ser att bedragarna ofta fokuserar på våra äldre medborgare och inte sällan är det deras livsbesparingar som de kriminella kommer åt.

”Många är uppfostrade att hålla en artig ton gentemot en som ringer, lyssna och lita på det som sägs samt agera därefter. Det här vet bedragare, de vet också att de kan skapa oro eller stress hos den de ringer till genom att hitta på en historia som gör att det verkar rimligt att lämna ut koder eller att identifiera sig med Bank-id i samtalet”, säger Katarina Hagström som är ansvarig för brottsförebyggande inom region Bergslagen i ett pressmeddelande.

Vykorten som nu skickas ut under en treveckorsperiod möjliggör för både anhöriga och de som kan drabbas av telefonbedrägerierna att kunna ha budskapen tydligt framför sig när en potentiell bedragare ringer upp. Där står bland annat att man ska lägga på luren om personen blir osäker på något under samtalet, att absolut inte logga in in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan eller att inte lite på den som ringer även om personen verkar trovärdig.

Äldre kvinna lurad på 100 000 kronor – uppringd av falsk Tele2-operatörPolisens drag: Vykort till 1,2 miljoner hushåll

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBrottsförebyggandeDalarnaÖrebroPolisenPressmeddelandeVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.