Hoppa till huvudinnehållet

Kritiserade Skrantaskolan får grönt ljus av Skolinspektionen

Publicerad:
I höstas fick Skrantaskolan ytterligare ett föreläggande.
I höstas fick Skrantaskolan ytterligare ett föreläggande. Foto: Bengt Björk

Efter kritiken mot Karlskoga kommun väljer nu Skolinspektionen att lägga ned ärendet om brister på Skrantaskolan. Det trots höstens andra föreläggande om att vidta åtgärder.

Det var efter tillsyn som skedde hösten 2021 som skolinspektionen beslöt att förelägga Karlskoga kommun med att åtgärder måste vidtas på Skrantaskolan. Det gällde en rad olika områden som brast på skolan.

Kommunen fick till i maj på sig att ändra sina rutiner och att få bukt med bristerna. Enligt Skolinspektionen fanns det brister i extra anpassningar och särskilt stöd till elever. Det innebar att när skolans rektor mottog anmälningar ledde de inte alltid till utredning utan att det istället blev upp till lärarna att genomföra anpassningar.

Skolan har gjort ett jättestort och gott arbete med att komma tillrätta med de brister som funnits
Johan Ringaby

Det fanns även brister i betygsättning och i betygskatalogen samt i arbetet med studiero. Skolinspektionen gav en särskild anmärkning gällande arbetet med elevers frånvaro.

– Skolan har gjort ett jättestort och gott arbete med att komma tillrätta med de brister som funnits, sa Johan Ringaby, verksamhetschef för grundskolan i Karlskoga i december 2022 efter det andra föreläggandet.

Nytt föreläggande

Skrantaskolan hade vid det andra föreläggandet, som kommunen fick i november förra året, genomfört ett förändringsarbete men då tyckte Skolinspektionen att det fortfarande fanns brister. Det krävdes alltjämt åtgärder för hur skolan hanterade anpassningar och utredning för särskilt stöd till elever.

Skolinspektionen: Bättre på Skrantaskolan men fortfarande brister

Karlskoga kommun fick till i början av februari på sig att redovisa hur många elever som anmälts för särskilt stöd mellan från 1 oktober till 30 januari. Det är alltså efter den sammanställningen som Skolinspektionen nu avslutar ärendet. De bedömer att Karlskoga kommun nu uppfyller kraven.

– Vi har goda förhoppningar om att det här blir sista delen där vi ska svara Skolinspektionen och det är i det stora hela en liten del kvar som ska redas ut, sa Johan Ringaby i december 2022 och var en förhoppning som nu blivit verklighet.

Efter kritiken mot Skranta: Hit är Skolinspektionen på väg nu

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerBrott, lag och rättKarlskogaKarlskoga kommunLärareSamhälleSkolinspektionenSkrantaskolanUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.