Med en lagom mängd av omsorg och grädde kan man bygga den perfekta semlan.
På Nettans lilla hembageri har man valt att ha extraöppet under fettisdagen, dagen till ära.
I det lilla hemtrevliga bageriet i Granbergsdal kunde man under tisdagen inhandla sina semlor. På Nettans lilla hembageri har man under dagen haft fullt upp med att ta emot beställningar från telefon och baka till de som beställer semlor på plats, och såklart bakat dem. Under dagen förväntades de sälja cirka 150 semlor, berättar ägarduon Annette ”Nettan” och Clas Rydén, som under tisdagen hade extraöppet för just fettisdagen.
– Det här är en av de viktigare dagarna för oss och förbeställningarna är nästan A och O, berättar Nettan.
Innanför dörrarna på det hemtrevliga bageriet doftar det av söta bullar och nybakat bröd.
– Vi har haft ett stort fokus på att baka semlor idag men vi har också sålt en hel del bröd och annan fika både färskt och fryst, säger Clas och visar frysen full med kanelbullar och bröd.
Nettan berättar att de har haft ett jämnt och bra flöde med kunder under hela dagen, något som passar de alldeles utmärkt.
– Det är så trevligt när man hinner prata med kunderna när de kommer in. Vissa passar på att ta en fika härinne och då pratar de lika mycket med oss som med varandra, säger Clas och skrattar.
Bageriet erbjuder ett generöst utbud av tre olika sorters semlor, alla är såklart hemmagjorda.
– Vi har vanlig semla, vaniljsemla och sedan har vi också gjort en egenrostad mandelkräm. Den är lite mustigare och mer nötig. Den är väldigt populär, berättar Nettan.
Under KT-Kurirens besök är det tydligt att många var sugna på en eftermiddags semla. En av dem var Dan Adolfsson som tittade förbi för att köpa med fika och bröd till sina kollegor på jobbet, och passade samtidigt på att köpa med sig en semla till sig själv.
– Jag har handlat här några gånger förut och blir alltid nöjd.
Dan var en av flera kunder som passade på att testa semlan med den rostade mandelkrämen.
– Jag tyckte att det var intressant. Jag har inte provat den förut så det var spännande.
Vad är viktigast för att få till en riktigt bra semla?
– Alla komponenter är lika viktiga! Det viktigaste är att få till alla de tillsammans, rätt mängd grädde, rätt mängd fyllning och ett fluffigt och saftigt bröd. Det ska vara lagom av allt, det är det som gör en perfekt semla, säger Nettan och ler.