Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Är det ren inkompetens?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det går så uselt för regeringen att man inte kan låta bli att undra om det verkligen ”bara” är helt ojämförbar inkompetens eller om det ligger en plan bakom.

I måndags började Försäkringskassan betala ut miljarder i elprisstöd till svenska hushåll. I Dagens Nyheter avslöjar man samtidigt att den summa du får utbetald kunde ha varit betydligt högre – om Sverige inte som enda EU-land låtit bli att fördela vinterns övervinster i elbolagen till elkunderna.

Det är upprörande läsning. Inte minst bilden som målas upp av en regeringsinkompetens som blir dyr för svenskarna.

”De beter sig som om de fortfarande satt i opposition och kan gå ut med förslag till höger och vänster. Det går inte att agera så när man har makten, innan man tar beslut behöver man ta fram underlag. Men de diskuterar inte med oss”, säger en källa till DN.

DN-reportaget beskriver hur EU-länderna beslutat sätta tak för de övervinster som elproducenter som inte är beroende av fossila bränslen, som kärnkraftsbolag eller vindkraftsproducenter, har gjort sedan energikrisen inleddes.

Istället för att dessa bolag, som inte alls drabbats av högre kostnader för elproduktionen, skulle kunna plocka hem tre, fyra, fem kronor kilowattimmen i ren vinst satte EU ett tak på runt två kronor kilowattimmen med syftet att återbetala pengarna däröver till elkonsumenterna genom återbetalningar eller som stöd till energieffektivisering.

Från 1 december i fjol skulle detta tak vara i effekt – och det är tänkt att gälla fram till 30 juni i år. För Sverige skulle det bara för månaderna januari och februari kunna handla om över sex miljarder kronor, beräknar Energimarknadsinspektionens analytiker Fredrik Beskow till DN.

Elpriserna i december var, som alla som fick elräkningen som en försenad julklapp i januari, ännu högre. Det handlar om mycket pengar.

Men i Sverige, där regeringen och stödpartiet SD med kraft lovade ett elprisstöd på plats den 1 november och sedan dess lagt mycket energi på att förklara att man inte alls lovat det, tappade man uppenbarligen den här bollen.

I ett pressmeddelande i november hänvisar regeringen till att man bedömer att det kan behövas ny lagstiftning för att kunna införa ett intäktstak och att reglerna därför inte kan tillämpas här förrän ”tidigast från 1 mars 2023”. Miljarder stannar därmed i bolagens fickor istället för att användas till elkundernas fördel. Man anar ett mönster där …

Dessutom förklarar ett flertal experter som DN pratat med att det inte saknas rätt enkla vägar kring den nya lagstiftningen som måste på plats. Hade regeringen velat, hade de kunnat ha ett elpristak på plats.

Men de vill nog inte. Att höja skatter, ens för att rädda elkonsumenter som riskerar att gå under ekonomiskt, är uppenbart inte regeringens prioritet. Eller kokar det kanske ändå bara ner till inkompetens?

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterElproduktionEnergimarknadsinspektionenEUFörsäkringskassanFritz BeskowHushållLagstiftningLedareSkatterSusanne Sjöstedt