Hoppa till huvudinnehållet

Kravet efter olyckan i Kristinehamn: Wollter skulle krossa sin egen skulptur

Publicerad:
Förra vintern ställde Stina Wollter ut på Kristinehamns konstmuseum. I samband med det blev skulpturen i bakgrunden förstörd, när en närgången besökare rev ner den i golvet.
Förra vintern ställde Stina Wollter ut på Kristinehamns konstmuseum. I samband med det blev skulpturen i bakgrunden förstörd, när en närgången besökare rev ner den i golvet. Foto: Lisa Olaison

Stina Wollters Sara Danius-skulptur föll i golvet och gick sönder, när den var utställd på Kristinehamns konstmuseum.

Nu avslöjar konstnären försäkringsbolagets tuffa krav – och vad som hände sen.

En besökare på konstmuseet råkade backa in i skulpturen, som föll i golvet. Det hände i slutet av januari 2022 och en tid senare kom beskedet: konstverket gick inte att laga.

Försäkringsärendet fick dock ett annorlunda förlopp:

– Skadorna inspekterades och det visade sig att jag hade rätt till ett försäkringsbelopp täckande hennes värde. Villkoret från försäkringsbolaget var att jag skulle skicka en film på när jag demolerar skulpturen, berättar Stina Wollter i ett inlägg på Instagram.

”Klarar inte att krascha den”

Kruxet, berättar hon, var att skulpturens ansikte var intakt, så för att det skulle bli en utbetalning krävde bolaget att det skulle krossas, så att verket verkligen blev totalförstört.

Det var dock lättare sagt än gjort.

– Jag klarar inte att krascha den och jag har klurat på hur jag ska göra, berättar Stina Wollter i sin film.

Där avslöjar hon också vad hon och försäkringsbolaget nu kommit fram till. Sara Danius-skulpturen ska få ett nytt liv, trots allt.

– Jag har begärt hälften av beloppet och har fått det beviljat, renoverar henne, kommer inte att sälja henne, men jag kan ställa ut henne. Så småningom kom jag på: jag vill donera henne till Gripsholms porträttsamlingar.

Läs mer:

Besökare förstörde Wollters skulpturStina Wollter ställer ut i Kristinehamn: ”Har aldrig känt mig helare än just nu”

Artikeltaggar

InstagramKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumSkulpturerStina Wollter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.