Hoppa till huvudinnehållet

Kronofogden drog in mer än någonsin 2022

Publicerad:
Kronofogden drev in mer pengar än någonsin under 2022. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kronofogden drev in 14,7 miljarder kronor I fjol. Det är den högsta siffran hittills och en ökning med 17 procent jämfört med 2021, enligt myndighetens årsredovisning.

Hälften av det indragna beloppet bestod av skulder till staten och offentlig sektor. Hushållens totala skuld hos Kronofogden växte med 8 procent under året, jämfört med 2021, och landade på 101,5 miljarder kronor.

"Det är i första hand i en liten grupp skuldsatta som skulden har ökat", skriver Kronofogden i sin årsredovisning.

Ärendeinflödet ökade marginellt under förra året, men intresset för privatekonomi har varit stort, enligt Rikskronofogde Fredrik Rosengren.

"Högkonjunkturen har bytts mot begynnande lågkonjunktur och inflation; höjd ränta samt höga energipriser utmanar hushåll. Många oroliga privatpersoner och företagare har hört av sig till Kronofogden och vi har gjort vårt allra bästa för att ge råd och stöd", skriver han i en kommentar.

Artikeltaggar

EkonomiFredrik RosengrenHushållInflationKronofogdenSkulder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.