Hoppa till huvudinnehållet

Peter Gwargis om motgångarna: ”Från dröm till mardröm”

Publicerad:
Gwargis hoppas vara redo för den allsvenska premiären i början av april.
Gwargis hoppas vara redo för den allsvenska premiären i början av april. Foto: Fredrik Narvelid

Efter några år med motgångar hoppas Degerfors IF:s senaste nyförvärv, Peter Gwargis, på ett lyckosamt 2023. Men ännu är han inte redo för spel efter sin korsbandsskada.

– Jag siktar på att vara 100 procent till den allsvenska premiären, säger han.

Trots att Peter Gwargis bara är 22 år gammal har han hunnit med en hel del. Vi tar det från början. Han föddes i Sydney, Australien.

– Mina föräldrar är från Irak och när det blev krig där så flydde dom till Australien. Jag bodde bara där i två år ungefär. Min mamma hade släkt i Sverige så hon ville flytta dit.

Väl i Sverige hamnade familjen i Huskvarna där Gwargis började spela fotboll i IFK Öxnehaga.

– Jag kände, som liten, att jag alltid var lite bättre än alla ungar runt omkring mig. Redan då hade jag en drivkraft för fotbollen. Jag tror att den kommer från min pappa. Han älskar fotboll.

Gwargis fortsatte karriären i Husqvarna och därefter lokalrivalen Jönköpings södra.

– Det var mina bästa år i livet. Jag var ung, nära till familjen och mina vänner. Jag njöt verkligen under den här tiden.

Att gå från Husqvarna till Jönköpings södra – är det en okej flytt?

– Egentligen inte...Men tyvärr blev det så. Jag har fortfarande väldigt bra kontakt med båda klubbarna. Det är ingen fara, säger han med ett leende.

Efter bara ett halvår i Jönköpings södra köptes han av Premier League-klubben Brighton sommaren 2018.

– Jag är väldigt tacksam över den chansen jag fick. Jag lärde mig mycket och har blivit starkare som människa. Att leva i en engelsk kultur i stället för en svensk var en omställning. Det var tufft. Varje träning var ett krig.

Från dröm till mardröm

Debuten kom under hans andra år i klubben när han startade en match i ligacupen mot Aston Villa.

– Det är klart att det var häftigt. Någonting som jag kommer att minnas.

Men någon match i Premier League blev det inte.

– Mitt andra år i Brighton var mitt bästa. Vi snackade om att förlänga mitt avtal men två veckor efter samtalen så stängdes världen ner på grund av corona. När jag kom tillbaka efter fem månader så ville dom fortfarande förlänga men vi kom inte överens.

”Fick spela med U23 hela säsongen”.
”Fick spela med U23 hela säsongen”. Foto: Degerfors IF

Det sista året i England satt han bara av kontraktet.

– Om jag inte skulle förlänga lät dom mig inte gå på lån. Jag fick stanna och spela med U23 hela säsongen. Det var tufft. Det gick från dröm till mardröm på fem månader. Jag fick se den andra sidan av fotbollen och på ett sätt är jag glad över att jag har fått gjort det i tidig ålder.

Fem mål på fem matcher

När kontraktet löpte ut skrev Gwargis på för Malmö FF sommaren 2021.

– Då hoppades jag på att få spela fotboll igen och visa upp mig men... Det blev en tuff tid där också. Jag spelade ingenting och det var väldigt tufft mentalt. Jag fick bara acceptera läget och köra på.

Det blev bara fem matcher i Malmö under hösten 2021. Inför säsongen 2022 lånades han ut till Jönköping södra och där kunde det inte ha börjat bättre.

Gwargis gjorde fem matcher totalt. Tre i superettan och två träningsmatcher. På dessa gjorde han fem mål.

– Jag mådde bäst. Och sedan kom skadan, så klart.

”Blev bara helt tom”

Mot Brage borta åkte han på en korsbandsskada som höll honom borta från spel under resten av säsongen.

– Jag blev bara helt tom. Det var motgång på motgång. Samtidigt har jag hela tiden lärt mig någonting. Jag har blivit starkare och hela tiden kämpat på. Jag tror på mig själv och det är det som har drivit mig till att komma tillbaka.

Sedan han opererades 19 maj har det mestadels handlat om rehab. Han hoppades på att få chansen i Malmö men så blev inte fallet.

– Jag har grubblat på vad jag ska göra. När Degerfors kom in i bilden kändes det rätt från första stund. Jag hade några anbud från andra lag i allsvenskan men för mig var det viktigaste att det fanns en plan. Jag behöver läka och sedan vill jag spela fotboll. Degerfors kändes som det bästa alternativet.

Hur långt bort från spel är du?

– Jag ska vara redo för en allsvensk premiär. Kanske inte 90 minuter.

Så här beskriver han sig själv som spelare:

– Jag är vänsterfotad, kreativ och gillar att göra poäng. Jag vill vara delaktig. Trivs bäst i en position som höger ”tia”.

Peter Gwargis i en duell med Jonathan Tamimi under 2021.
Peter Gwargis i en duell med Jonathan Tamimi under 2021. Foto: Tommy Pedersen/TT

Gwargis tror och hoppas på en lyckosam säsong.

– Jag vill vinna matcher och göra mål. Hoppas att vi kan sluta så högt upp som möjligt i tabellen.

Under karriären har han stött på Degerfors vid flertalet gånger.

– Jag tror att det var så att min sista match innan jag lämnade för England var mot Degerfors och den första när jag kom tillbaka också var mot Degerfors. Jag vet att det är en familjär klubb och en liten stad. Människorna här är nära klubben. Det märkte jag direkt. Det finns mycket kärlek och det värmer mig.

Klart: Degerfors IF lånar offensiv spelare från Malmö FF

Gwargis om...

...provspelet i Feyenoord: Det var häftigt. Jag var 15–16 år då och det var första gången som jag fick åka utomlands och spela med en annan klubb. Jag var där två gånger men kände mig inte redo för att flytta hemifrån. Jag kände att det bästa för mig var att stanna i Sverige.

...Graham Potter som tränare: Jag hade honom under två år och det var han som gav mig chansen från start i ligacupen. Även om det inte har gått så bra just nu i Chelsea så förtjänar han den chansen. Han kan sin grej. En riktigt bra tränare.

...bästa spelaren han tränade med i Brighton: Yves Bissouma. Jag sa direkt första veckan när jag kom att inom två–tre år kommer hela världen vilja ha honom. Jag hade lite rätt där. Nu spelar han i Tottenham.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollMalmö FFPeter Gwargis

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.