Hoppa till huvudinnehållet

Så ska förskolorna bli större och mer attraktiva – några fasas ut

Publicerad:
Målet är att förskolorna ska bli större med sex till åtta avdelningar. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold

Borta är tänket kring små förskolor med få avdelningar. Nu ser politikerna fördelar med ju större desto bättre och det är dags att Karlskoga kommun får en ny och modern typ av förskola.

– Många förskolor är små med bara två enheter vilket inte är bra rent arbetsmässigt. Vi går mot att ha färre förskolor med fler enheter, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Idag har kommunen 27 förskolor där en hel del av lokalerna helt klart har sina bästa dagar bakom sig menar Anneli Bramvehl och Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Hur det här blir en fråga för även samhällsbyggnadsnämnden har att göra med att barn- och utbildningsnämnden hyr sina lokaler av samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Det vi gör nu är att ta ett helhetsgrepp. Istället för att tänka att vi bygger när det behövs så gör vi en strategi för de behov vi ser. Nu har man ett annorlunda tänk kring förskolor där man bygger större, säger Martin Hårsmar.

Vi har en del riktigt risiga förskolor
Anneli Bramvehl (M)

Politikerna talar om synergieffekter och att det finns en rad positiva effekter . Det handlar bland annat om energieffektivisering och att göra bättre utemiljöer för barnen. En annan del av den nya strategin är att det behövs fler förskoleplatser.

– Dels är det lite trångt och vi tänker att Karlskoga växer. Bygger vi bostäder måste vi hänga med i den kommunala biten också, säger Anneli Bramvehl.

Framgångskoncept

En förskola som lyfts fram som ett framgångskoncept är Bullerdalen och Hårsmar och Bramvehl hoppas på att kunna upprepa framgången om än inte exakt. I det nya förskolekonceptet hoppas man på att kunna ha mellan sex till åtta avdelningar.

– Ur ett pedagogiskt och driftsmässigt perspektiv är det bättre att ha fler avdelningar, säger Magnus Ahlberg, tillförordnad chef för skolförvaltningen.

”Bygger vi bostäder måste vi hänga med i den kommunala biten också”, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
”Bygger vi bostäder måste vi hänga med i den kommunala biten också”, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Kajsa Juslin

Det är ett stort steg bort från dåtidens en-avdelningsförskolor. Bullerdalen har sex avdelningar och det är den största förskolan i kommunen.

– Det är den typen av förskola man bygger för samordning av kök och för att utnyttja de pedagogiska resurserna, säger Magnus Ahlberg.

Mindre grupper

Det finns en strävan om att få ned barngrupperna till Skolverkets rekommendationer samtidigt som kommunen ska växa.

– Det som är vår vision är att fler ska flytta in, säger Martin Hårsmar och menar att det kan vara svårt att säga ett exakt antal för hur många förskolor som kommer att behövas.

Det är många delar som ska klaffa. Dels var bostadsbyggandet kommer att ske, om det redan är detaljplanelagt område vilket förkortar processen, men även vilka förskolor som behöver att fasas ut först.

– Det finns tolv förskolor som har förtur, berättar Ulrika Lundgren, chef för samhällsbyggnadsnämnden.

Det handlar om att skapa en attraktiv förskola med bra arbetsmiljö och en bra upplevelse för barnen.

– Vi har en del riktigt risiga förskolor som man kanske inte blir så jätteglad av att varken jobba i eller placera sina barn i, som behöver uppfräschning eller bytas upp, säger Anneli Bramvehl.

Målet på 32 000 invånare i fara – Tony Ring tror på ketchupeffekt

Artikeltaggar

Anneli BramvehlFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunMagnus AhlbergMartin HårsmarModeraternaSkola och utbildningSkolverketUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.