Hoppa till huvudinnehållet

Saab fortsätter uppåt på börsen

Publicerad:
Stockholmsbörsen, som i torsdags satte punkt för fyra dagars nedgång med att stiga 0,2 procent, fortsätter uppåt i fredagens handel. Arkivbild Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt i fredagens inledande handel. Försvarskoncernen Saab går upp och det gör också strålbehandlingsbolaget Elekta medan SAS fortsätter att backa.

Ny stororder till Saab – värd åtta miljarderAktien lyfter när Saab säljer pansarvärn till Finland

Försvarskoncernen Saab har inför börsens öppning berättat om en rad beställningar från ett land i väst, oklart vilket, värda åtta miljarder kronor. Aktien stiger 0,5 procent, vilket ger ett kurslyft sedan årsskiftet på nästan 40 procent.

På morgonen har strålbehandlingsbolaget Elekta och flygbolaget SAS rapporterat kvartalsrapporter.

Strålbehandlingsbolaget Elektas aktie rapportrusar och OMXS-index har efter drygt tio minuters handel gått upp med 0,4 procent, i linje med ledande Europabörser.

Flygbolaget SAS aktie backar 1,5 procent och ligger därmed på en dryg halvering av börsvärdet på ett år. SAS befinner sig mitt i ett stort omstruktureringsprogram och redovisar ännu en brakförlust för det brutna räkenskapsårets första kvartal, bland annat med hänvisning till högre bränslepriser.

Elektas aktie lyfter 7 procent efter en rapport som visar att bolaget går bättre än väntat, med ett lyft för orderingången, ett rörelseresultat på 331 miljoner kronor och en försäljning på 4,3 miljarder kronor.

På ledande Asienbörser var utvecklingen överlag nedåt natten till fredagen. Men Tokyobörsen går mot strömmen sedan marknaden reagerat positivt på ett långt tal i parlamentet av Kazuo Ueda, nominerad som nästa centralbankschef i landet.

Wall Street stängde uppåt på torsdagen, men det pekar svagt nedåt i terminshandeln inför fredagens handel.

Artikeltaggar

AktierEkonomiElektaSaabSAS

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.