Hoppa till huvudinnehållet

Ansvarsfrihet för fängelsecheferna

Publicerad:
Foto: Anders Persson

De båda cheferna på kriminalvårdsanstalten i Karlskoga som misstänktes för både kränkningar och korruption klarar sig från internt straff.

Chefen på Karlskogaanstalten och en chefskollega har utsatt medarbetarna för återkommande trakasserier och misstänks dessutom för korruption i samband med inköp. Det framgår av en intern utredning på Kriminalvården, som initierades genom myndighetens visselblåsarfunktion.

Kriminalvården gjorde en egen utredning. Utredarna bedömde sammantaget att de båda cheferna i de avseenden som redovisats har agerat synnerligen olämpligt. Båda har i sin yrkesutövning allvarligt brustit i att uppträda respektfullt, hänsynsfullt och stabilt samt med självbehärskning och integritet. Deras agerande strider mot Kriminalvårdens gemensamma värdegrund och riskerar att allvarligt skada förtroendet för myndigheten och anseendet hos dess medarbetare. Utredarna föreslår att ärendet överlämnas till HR, sektionen för arbetsgivarstöd, för en bedömning i ansvarsfrågan.

Nu har regionchef för region Mitt efter föredragning av HR-experten kommit med sitt beslut.

I ärende gentemot kriminalvårdschef fattas inget beslut i ansvarsfrågan utifrån på grund av att en omplacering tillsvidare kommer att göras.

Den andra chefen har sagt upp sin anställning i Kriminalvården och regionchefen i Mitt fattar därför inget beslut i ansvarsfrågan.

Anstaltschefer i Karlskoga anklagas för kränkningar och korruption

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättKarlskogaKarlskogaanstaltenKorruptionKränkningarKriminalvårdenUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.