Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen omhändertar hund – saknade vatten och inomhusutrymme

Publicerad:
Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter en djurskyddskontroll i Karlskoga uppmärksammades flera brister när det gällde skötseln av en hund. Ägaren åtgärdade inte bristerna och nu kommer länsstyrelsen att omhänderta hunden.

Efter djurskyddskontrollen i november 2022 skriver länsstyrelsen att hunden saknade tillgång till rent dricksvatten samt att hon saknade tillgång till ett inomhusutrymme och mjuk liggplats. Brister konstaterades även gällande skaderisker och bristande tillsyn.

Ägaren fick krav på sig att åtgärda bristerna.

I januari 2023 genomfördes en uppföljande kontroll och länsstyrelsen kunde konstatera att samtliga brister från föregående kontroll fanns kvar och hundägaren sade till dem att han inte hade för avsikt att följa tidigare meddelat beslut.

Länsstyrelsen skriver att det finns kontroller från 2018 där liknande brister påträffades och att mannen haft möjligheter att yttra sig, men avböjt.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: ”Eftersom du inte åtgärdat de brister som länsstyrelsen upprepade gånger har påpekat bedömer länsstyrelsen att du saknar handlingskraft att ta hand om din hund och att upprätthålla den miniminivå som lagstiftningen anger. Du har även uppgett att du inte har för avsikt att följa beslutet som meddelats”.

Länsstyrelsen konstaterar att bristerna är väsentliga ur djurskyddssynpunkt.

”Eftersom du inte har rättat till dem får det till följd att djurhållningen är ohållbar och innebär otillbörligt djurlidande. Länsstyrelsen finner att det mot bakgrund av vad som kommit fram i ärendet är motiverat och angeläget från djurskyddssynpunkt att meddela detta beslut om omhändertagande”.

Länsstyrelsen kommer så snart det kan ske att fastställa om hunden ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutBristerHusdjurKarlskogaNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.