Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Lite surrealistiskt är det allt

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den senaste veckan har inte mindre än två moderata nämndordföranden försvarat stora underskott för 2022 i deras respektive nämnder – och flaggat för att det kan se långt värre ut i nästa årsredovisning.

– Vi går 9,7 miljoner back och vi vet tydligt varför och det är inte för att vi har misslyckats utan det har att göra med omvärldsläget, säger Martin Hårsmar (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, (21/2).

– Vi ser att vi har en för liten budget till den kostym vi har.

För liten budget tycker även Ola Karlsson (M), socialnämndens ordförande – även om han mest låter som ett fackligt ombud i artikeln – att hans nämnd har.

I förklaringen till varför socialnämnden gick back oroväckande 35 miljoner kronor, sluter sig Karlsson till att nämnden helt enkelt behöver en ”mer realistisk budget”.

– För socialnämnden är det väldigt viktigt att vi får en mer realistisk budget för försörjningsstöd och placeringar och som bättre speglar de behov vi har. Det är viktigt att ha en realistisk budget för att vi ska jobba med rätt saker och att förvaltningen inte ska jaga besparingar, säger alltså den moderata ordföranden i den moderatstyrda kommunen till lokaltidningen (19/2)

Lite surrealistiskt är det allt. Här behöver ingen politisk opposition uttala sig. De som styr kommunen opponerar tydligen på sig själva och tycker bland annat att det är sorgligt att förvaltningen ska jaga besparingar. Som alltså beror på att man själva tillfört verksamheten för lite pengar.

Nu hade de moderata företrädarna förstås kunnat ta tillfället i akt och pekat på sitt förlorande budgetförslag för 2023 och på delen i den som skulle tillföra just socialnämnden tiotals miljoner extra jämfört med Socialdemokraternas vinnande budgetförslag …

Tiotals miljoner extra utöver de tiotals miljoner som nämnden gick med förlust i fjol då förstås. Årets prisökningar beräknas vara betydligt högre och drabba de kommunala verksamheterna långt hårdare. Vilka underskott räknar förvaltningen med i år?

Eller så minns jag möjligen fel om det moderata budgetförslagets generösa tillskott till nämnderna?

Men okej. Då har vi hört problemen som föranledde underskotten ifjol. Vi har hört förvaltningscheferna och nämndordförandena förklara läget och fått nått litet förslag på möjlig besparing inom samhällsbyggnadsnämnden i alla fall: dra ner på kostnaden för skötsel av grönytor.

Vad händer nu? Hur tänker det blå styret fixa det här? Gå ut i lokalpressen och efterlysa ”en realistisk budget som bättre speglar de behov vi har”, som om de satt i opposition?

Jag undrar exempelvis vad, om något, företrädarna för allianspartierna gör för att påverka regeringen att höja statsbidragen – som dessa till och med SÄNKTE kraftigt i höstens budget? Hittills är det uppenbart att Karlskoga hade bättre vänner i regeringen när det var Magdalena Andersson som styrde.

Susanne Sjöstedt

https://www.kt-kuriren.se/2023/02/21/chockfaktura-for-kommunens-gatubelysning-blev-flera-miljoner-dyrare/

https://www.kt-kuriren.se/2023/02/19/jatteminus-socialens-besparingar-rackte-inte/

Artikeltaggar

ÅsikterBudgetarFörvaltningInsändareKarlskogaMagdalena AnderssonMartin HårsmarNämnderOla KarlssonSocialdemokraternaSocialnämnderSusanne Sjöstedt