Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Miljöpartiet i Degerfors vill främja välmåendet

Publicerad:
<strong id="strong-63f2d2f5da748713ac1ad24e957baf70">Johanna Ghattas, MP i Degerfors, tycker att föräldrar ska hjälpa barnen att pumpa cykeln i stället för att ge dem skjuts korta sträckor.</strong>
Johanna Ghattas, MP i Degerfors, tycker att föräldrar ska hjälpa barnen att pumpa cykeln i stället för att ge dem skjuts korta sträckor. Foto: Leif R Jansson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att vi i dagens samhälle rör på oss för lite är ett välkänt faktum. Det är också välkänt att vi mår både fysiskt och psykiskt bra av motion. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan i vårt samhälle. Aldrig någonsin har så många svenskar medicinerats med antidepressiva läkemedel. Även många unga.

Att vara snäll mot sina barn och skjutsa dem även vid korta avstånd kan ofta vara att samtidigt göra dem en otjänst. De behöver röra på sig. Hjälp dem att pumpa cykeln istället.

Om fler cyklar istället för att ta bilen är det ett mycket bra sätt att få in mer fysisk aktivitet i vardagen och samtidigt minska risken för psykisk ohälsa bland befolkningen. Många resor som görs med bil är så korta att man kan ersätta dem med cykel bara man får in vanan. Cykling är också ofta att rekommendera som motion för personer med fysiska besvär som övervikt och problem med knän och höfter då det belastar kroppen mindre än gång och löpning. Det är också billigare för hushållet än att åka bil. Det kräver mindre infrastruktur och mindre underhåll av densamma. Minskad ohälsa leder i sin tur till minskade sjukvårdskonstnader. Det är på det hela taget mindre resurskrävande och ger mindre utsläpp på alla plan.

Att välja cykel istället för bilen vid kortare resor, låt oss säga under 5 km, sänker också våra koldioxidutsläpp. En klar vinn vinn vinn vinn situation!

Inför kommunfullmäktiges möte på måndag 27/2 har vi i Miljöpartiet de Gröna i Degerfors lämnat in en motion där vi vill att Degerfors kommun främjar cyklandet, genom att bland annat låna ut olika typer av cyklar och se till att underlätta för service och reparation.

Har du andra förslag på hur vi kan öka cyklandet i Degerfors kommun? Lämna gärna in ett medborgarförslag.

Miljöpartiet de Gröna i Degerfors jobbar hela tiden för ökad demokrati och samhällsmedborgeligt engagemang. Vårt samhälle blir trevligare ju fler som engagerar sig och bidrar med idéer och synpunkter.

Kom till Folkets Hus på måndag 27/2 klockan 18:30 och lyssna på dina företrädare i kommunens alla politiska partier.

Vi ses där!

Johanna Ghattas, kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet de Gröna i Degerfors

Artikeltaggar

ÅsikterCyklarDegerforsDegerfors kommunInsändareJohanna GhattasMiljöpartietMotionerPsykisk ohälsa