Hoppa till huvudinnehållet

Deadline för Nätpolarna: Nu kräver kommunen tillbaka utrustning och material

Publicerad:

Nu har deadlinen som Karlskoga kommun satte för stiftelsen Let’s make love great again passerat. Kommunen kräver att Nätpolarna återlämnar en 75-tums TV, pumptermosar, whiteboards, 15 bläckpatroner och mer därtill.

I slutet av januari pågick arbetet med att se över inköpen som skett inom ramen för projektet Nätpolarna.

Projektet hade lagts ner efter beslut i kommunfullmäktige i slutet av november och kommundirektör Susanne Afzelius tillsammans med Magnus Ahlberg, som blev projektägare i oktober, skulle se över vad kommunen hade betalat för och vad man kunde begära ut.

”Vi vill säkra skattebetalarnas pengar på bästa sätt och så klokt som möjligt”, sa Ahlberg då.

Listan

En månad senare har en anmodan om återlämnande av egendom gått ut både brevledes och per e-post till insamlingsstiftelsen Let’s make love great again, den organisation som kommunen samarbetat med under projekttiden.

Kommunen begär följande:

1. En konferenskamera av märket Logitech

2. En 75 tums Samsung smart TV

3. En Lenovo thinkpad

4. Fyra stycken rollup reklamskyltar.

5. En mobil whiteboard 2000x1200 millimeter.

6. Kaffebryggare av märket Mondo 2 Bonamat

7. Två stycken kaffetermosar

8. Två whiteboard 1200x1800 millimeter

9. Två whiteboard 1200x900 millimeter

10. Femton bläckpatroner varav tio svarta och fem i färg

Det framgår även i anmodan hur och var alla saker ska lämnas in med sista datum den 24 februari klockan 16.00 eller annan tid enligt överenskommelse.

– Jag tittade på inköpen som gjorts och räknade bort förbrukningsmaterial så som kopieringspapper, toa- och hushållspapper, pennor, gem, pärmar och annat kontorsmaterial, säger Ahlberg.

Bläckpatronerna

Däremot de femton bläckpatroner som kommunen begär ut är inköp gjorda på decembers andra halva, när beslutet om att lägga ned projektet redan var fattat.

– Vi reagerade på inköpsdatumet och det var också väldigt många patroner. Nätpolarna kan knappast ha förbrukat dessa fram till 29 december, eftersom projektet redan var under avveckling, säger Ahlberg.

Kommundirektör Susanne Afzelius och Magnus Ahlberg, projektägare för Nätpolarna, har skickat en anmodan till stiftelsen Lets make love great again där man begär att få tillbaka material och tillbehör som skapats och köpts in.
Kommundirektör Susanne Afzelius och Magnus Ahlberg, projektägare för Nätpolarna, har skickat en anmodan till stiftelsen Lets make love great again där man begär att få tillbaka material och tillbehör som skapats och köpts in. Foto: Helena Lundberg

Trots att projektet tryckt namnet Nätpolarna, ett namn och varumärke som stiftelsen äger, så menar kommunen att man ändå ska ha in det material som skattebetalarna betalat för.

– Vi vill inte bara lämna det ifrån oss. Det blir lite konstigt i så fall när det handlar om skattepengar, säger Ahlberg.

Om ni inte får tillbaka det ni begärt ut, har ni en plan för hur ni då kommer gå vidare?

– Nej, det har vi ingen. Vi får se först om det kommer några grejer, sen får vi fundera på vad nästa steg blir, avslutar Ahlberg.

Den 29 december begärde kommunen att få in allt av projektets producerade material, så som texter och filmer. Material som kommunen enligt samverkansavtalet har rätt till.

På onsdagen den 22 februari kom filer och dokument som skapats inom projektet. Dock saknades filmerna. För att få dessa hänvisade stiftelsen att kommunen själva ska ta kontakt med inblandade personer på företaget BIM media.

Lagerstam om kommunens krav: ”Vi har lämnat tillbaka allt”Lagerstam om kommunens krav: ”Uppseendeväckande att stoppa huvudet i sanden”Nu läggs Nätpolarna ner – ”i enlighet med budget”Nätpolarnas material samlas in: ”Vi vill säkra skattebetalarnas pengar”Nätpolarnas medarbetare: ”Vi blev ett hett politiskt slagträ”

Artikeltaggar

FilmerKarlskoga kommunLenovoLogitechLOVMagnus AhlbergNätpolarnaNyheterSamsungStiftelserSusanne Afzelius

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.