Hoppa till huvudinnehållet

A-traktorn kunde modifieras med ett knapptryck – nu döms 16-åringen

Publicerad:
En 16-åring döms för att ha haft en A-traktor som kunde framföras i samma hastighet som en personbil.
En 16-åring döms för att ha haft en A-traktor som kunde framföras i samma hastighet som en personbil. Foto: Lisa Olaison

16-åringens A-traktor kunde modifieras till att köras lika snabbt som en personbil. Genom att trycka på en knapp under nyckellåset kunde fordonet plötsligt köras betydligt snabbare än 30 km/h.

Nu döms 16-åringen av Göta hovrätt för olovlig körning.

Den 16-årige värmlänningen stoppades i Mariestad av polisen en kväll i somras. Poliserna tyckte att fordonet framfördes lika snabbt som en personbil på vägen, alltså 70 kilometer i timmen, och när de såg att det var en A-traktor gjordes en flygande besiktning.

När polisen provkörde bilen därefter kunde A-traktorn bara köras i högst 30 kilometer i timmen – fram till dess att man tryckte på en knapp nedanför nyckellåset. Då steg maxhastigheten till åtminstone det dubbla.

16-åringen har hävdat att han inte kört fordonet snabbare än i 30, och att han inte kände till att den kunde modifieras till att köras snabbare. I tingsrätten friades föraren, eftersom domstolen ifrågasatte polisens vittnesuppgifter, men nu ändras domen i hovrätten.

Hovrätten gör bedömningen att 16-åringen kände till att fordonets hastighet kunde ändras och att den därför ska klassas som en personbil. 16-åringen döms därför för olovlig körning till 30 dagsböter om 50 kronor.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomBrott, lag och rättDagsböterGöta hovrättOlovlig körning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.