Hoppa till huvudinnehållet

Frågor kring jäv och obegripligheter när ägardirektiv skulle klubbas

Publicerad:
Sverigedemokraternas ifrågasatte ett och annat då ägardirektiv för nya fjärrvärmebolaget diskuterades i fullmäktige.
Sverigedemokraternas ifrågasatte ett och annat då ägardirektiv för nya fjärrvärmebolaget diskuterades i fullmäktige. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Frågan om ägardirektiv för Möckeln Energi AB var den som orsakade längst debatt i årets första möte med kommunfullmäktige i Degerfors. Här ifrågasattes såväl jäv som bristen på swot-analys, obegripligheter som frågan om hur det rimmar med fjärrvärmelagen.

Det gäller det nya bolaget som Karlskoga Energi & Miljö AB helägda dotterbolag Karlskoga Kraftvärmeverk AB i samarbete med Degerfors Energi AB bildat för att bygga samman de båda energibolagens fjärrvärmenät och som de fått 61miljoner kronor från klimatinvesteringsstödet Klimatklivet för att göra. Nu skulle ägardirektiv för bolaget klubbas igenom, men det ledde till nya frågor som inte tidigare behandlats.

Peter Nyström (SD) tog till orda:

– Det har ju hänt en hel del sen i juni när vi hade det här uppe sist, så mycket att vi yrkar på återremiss och det är många, många orsaker till det. Den första punkten är en jävsfråga, som var uppe på utbildningen vi hade med våra revisorer för ett par veckor sen, då är en av vänsterpartiets ledamöter ställde frågan rent ut, om det betraktas som jäv om en vd för ett kommunägt bolag även sitter med i en styrelse i annat bolag med samma affärsidé.

Jan Johansson (KD) menade att det krävs 50 procents ägande för att bilda dotterbolag, vilket Peter Lilja bekräftade. Så för Degerfors energi AB blir det nya bolaget ett intressebolag.
Jan Johansson (KD) menade att det krävs 50 procents ägande för att bilda dotterbolag, vilket Peter Lilja bekräftade. Så för Degerfors energi AB blir det nya bolaget ett intressebolag. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Då man ställde frågan till Pwc:s revisor han sa att det kan vara en jävsituation. Nyström beskrev vidare hur tf kommundirektören fick uppdraget av kommunstyrelsens arbetsutskott att utreda detta. Frågan överlämnades till advokatfirma, som utreder frågan.

– Verkställande direktören för Degerfors energi är samtidigt styrelseledamot i både Karlskoga energi och kraftvärmeverk. Då ställer man sig frågan, kan ledamoten tillika vd i Degerfors energi vara med och fatta beslut i frågan om fjärrvärmesammankopplingen? Det är vad det handlar om vad gäller jäv-frågan, sa Nyström.

Obegripligt

Vidare beskrev Nyström hur Sverigedemokraterna inte anser frågan färdig för ägardirektiv, då det i presentationen som gjorts om bolaget och dess verksamhet saknas komplett swot-analys. Nyström sa vidare att kalkylen som presenterats är skriven på ett sätt som ingen politiker kan förväntas förstå.

– Vi är politiker som ska fatta beslut och då gäller det att förstå informationen, sa Nyström och nämnde ytterligare en sak som gör dem tveksamma, nämligen att kommunala fjärrvärmeföretag enligt fjärrvärmelagen ska bedrivas på affärsmässig grund, varför de menar att det inte är tillåtet att sälja till självkostnadspris, vilket här är tänkt.

Nyström befarar Degerfors fjärrvärmeverks fortsatta existens på sikt, utifrån skrivningar i ägardirektivet som han finner obegripliga. Sverigedemokraterna yrkade på återremiss. De ställde sig så frågande till det hela, att de anser att beslutet från i juni ska omprövas.

Inte jämbördig

Patrik Renberg (S) som satt i energibolagets styrelse under förra mandatperioden, befarade att om man förskjuter frågan riskerar att man inte får pengarna från Klimatklivet. Så han yrkade på att frågan om ägardirektiv skulle beslutas under mötet.

– Det känns inte som en jämbördig partner i denna fusion. Möckeln energi ska bli ett dotterbolag till Degerfors energi men med ägarandel på 30 procent. Om jag inte missminner mig så måste man äga minst 50 procent av bolaget för att kunna bilda ett dotterbolag. Fjärrvärmen har varit en bärande del i Degerfors energis ekonomi, sa Jan Johansson (KD) och gav uttryckt för farhågor att nätet bara blir en kanal för produktion som görs i Karlskoga.

Även KD yrkade på återremiss.

Peter Lilja, vd för Degerfors energi AB tillika ordförande i Möckeln energi AB, gav svar på en del frågor kring det nya bolaget.
Peter Lilja, vd för Degerfors energi AB tillika ordförande i Möckeln energi AB, gav svar på en del frågor kring det nya bolaget. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nyström pratade senare också om att vd:n för Degerfors energi för ett par år sedan sa att man står inför stora investeringar med en ny panna.

– Ska vi investera i ny panna och i fjärrvärmekopplingen? Eller är det så när vi är sammankopplade med Karlskoga har vi inget investeringsbehov av ny panna? Jag vill ha svar på den frågan, sa Nyström och uttryckte dubier om stora investeringar som Degerfors får lite tillbaka på, jämfört med sin partner.

Miljöprojekt

Fullmäktiges ordförande Peter Pedersen (V) tyckte det var många nya frågor och undrade om möjligen Peter Lilja kunde ge svar på de tekniska frågorna.

Lilja konstaterade att Johansson (KD) hade rätt, att det inte är ett dotterbolag utan ett intressebolag. Han sa vidare att det är ett miljöprojekt och att det är därför man fått stödmiljoner.

Ärendet som behandlades, det vill säga ägardirektivet, är däremot inget som ens behövs, enligt Lilja.

– Bolagsordningar, aktieägaravtal togs beslut om förra året. Ägardirektivet är bara ett tvistlösningsdokument, sa Lilja och förklarade att det för Möckeln energi inte spelar någon roll om det beslutet tas överhuvudtaget.

Inget klart

– Det är Möckeln energi som bestämmer var det ska produceras, inte Karlskoga Miljö och energi och inte Degerfors energi, för då skulle vi satt oss som lite aktör i händerna på en större drake. Så jag vet inte om Karlskoga förstått det här egentligen, men de har frånsagt sig rätten att bestämma om vem som ska producera energi i det här avtalet, sa Lilja.

Örjan Samuelsson (S) undrade en del kring prissättningar och annat.
Örjan Samuelsson (S) undrade en del kring prissättningar och annat. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vad gäller investeringarna sa han att den som kan investera i en anläggning som producerar energi billigare, så innebär det att både Degerfors och Karlskoga får billigare fjärrvärmeavgifter oavsett vem som producerar.

Örjan Samuelsson (S) hade frågor kring prissättningen, vilket Lilja valde att passa på då man inte startat driftprojektet än, det är inte klart om projektet ska genomföras än. Det blir det i maj, enligt Lilja. Man vet inte, förrän man får in anbud på kulvert och gräventreprenad, om man klarar det på den budget som är satt.

Lilja drog vidare lite beräkningar som finns, vad gäller produktionen och att man är en av de tio i landet som gör det här, närmast Karlstad-Hammarö som gjort samma sak tidigare.

Avgörande

Ordförande Peter Pedersen (V) funderade på om man skulle reda ut saker och ha nytt fullmäktige för beslut i mars, han menade att det finns risk för överklagande om man beslutade nu. Men efter ajournering blev det votering om frågan skulle utredas i mötet eller inte och med 22 röster mot 9 så skulle den avgöras.

Fullmäktige beslutade anta ägardirektivet och ändra begreppet dotterbolag till intressebolag.

Vad gäller den ifrågasatta jävsituationen kan ni läsa vad Peter Lilja själv säger i kommande artikel.

Om ägardirektivet och konceptet kan ni läsa mer här:

Godkände förslag till ägardirektiv för nya fjärrvärmebolagetFjärrvärme på god väg: ”Jättelyft för båda kommunerna”Har fått 61 miljoner för att knyta ihop Karlskoga och Degerfors fjärrvärmenät

Artikeltaggar

BeslutDegerforsJävKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMöckelnPatrik RenbergPeter PedersenPolitikSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.