Hoppa till huvudinnehållet

Louise Glück donerar skiva till Nobelprismuseet

Publicerad:
Nobelpristagaren Louise Glück har skänkt en cd-skiva med den österrikiske kompositören Gustav Mahler till Nobelprismuseet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under arbetet med diktsamlingen ”Averno” från 2006 lyssnade poeten och litteraturpristagaren Louise Glück ofta och gärna på symfonin ”Das Lied von der Erde” av Gustav Mahler. "Jordens sång" är en komposition för orkester och två sångare.

Hon har nu skänkt cd-skivan hon lyssnade på under de fyra åren det tog att skriva diktsamlingen till Nobelprismuseet i Stockholm.

"Skrivandet av en bok föregås (ofta av flera års) tvångsmässigt lyssnande på ett visst musikstycke. Det känns som att mina dikter uppstår ur musiken", skriver Louise Glück i ett brev till museet.

Mahler-skivan ställs nu ut tillsammans med andra föremål som skänkts till museet av tidigare pristagare. I samlingen finns bland annat ett handskrivet manuskript från Albert Einstein och den sjal som Malala Yousafzai bar när hon höll tal till FN:s generalförsamling.

Louise Glück tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020.

Artikeltaggar

FNGustav MahlerLitteraturLouise GlückMalala YousafzaiNobelprisetPoesiSångStockholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.