Hoppa till huvudinnehållet

Ny sport i Karlskoga – Sigrid har fastnat: ”Speciell känsla när man spelar”

Publicerad:
Sigrid Stäring, som är en av de senaste spelarna att hitta till Karlskoga Bats softbollag.
Sigrid Stäring, som är en av de senaste spelarna att hitta till Karlskoga Bats softbollag. Foto: Dennis Pavlovic

Sigrid Stäring hade testat flera sporter utan att fastna. Nu har hon upptäckt softboll – en ny sport i staden efter att Karlskoga Bats breddat sin verksamhet.

– När man fångar en boll och får till något bra... Det är lite annorlunda. Jag har inte känt så i någon sport tidigare, säger hon.

Softboll påminner mycket om baseboll, men det finns också några väsentliga skillnader. Matcherna är kortare, planen mindre, bollen större, det finns ingen pitcherkulle och pitchern får bara kasta underarmskast.

Det finns softbollserier för herrar i andra länder, men i Sverige är softbollens seriespel än så länge begränsat till seniorer och juniorer på damsidan.

Basebollklubben Karlskoga Bats smygstartade med att börja erbjuda softbollträning för tjejer för ungefär tre år sedan.

Det började med befintliga tjejer, tjejer som redan fanns i föreningen och spelade baseboll med killar.

– Vi såg ett behov av att hålla kvar och locka tillbaka tjejer som hade slutat med idrott. Tjejer som kanske var mellan 14 och 18, åldern som många tjejer slutar med idrott i, säger Daniel Lindkvist.

Imponerande utveckling

Lindkvist var redan en av de drivande krafterna i föreningen och fick ansvaret som huvudtränare för softbollaget.

– Några som har kommit kom från andra idrotter och några hade inte idrottat så mycket. I vår sport kan man ta klivet in när man är 17–18 år också. Det tycker vi är kul, säger han.

Utöver fortsatta basebollmatcher med killar har föreningens första softbollspelare spelat softbollmatcher med Örebro i junior- och seniorserien sedan 2020.

Parallellt med detta fortsatte deltagarantalet på Bats egna softbollträningar att växa och inför 2023 kände sig klubben redo att fullt ut bredda sin verksamhet.

Bats firar 30 år i år och kommer säsongen till ära att ha serielag i softboll för första gången. Det kommer att bli två stycken till och med, ett i juniorserien och ett i seniorserien.

– Jag hade någon sorts förhoppning om att få till ett lag, men det var nog en vision snarare än ett konkret mål. Att vi 2023 skulle ha ett lag i division 1, ett i juniorserien, en bra stab och så här många spelare... Det hade jag aldrig kunnat drömma om.

Fem ledare och 14 spelare var på plats när tidningen besökte softbollaget under sportlovsveckan. Bats kan komma att ha så många som sju lag i seriespel 2023: ”Slår vi ihop både baseboll och softboll tror jag vi är den största klubben i Sverige”, säger Daniel Lindkvist.
Fem ledare och 14 spelare var på plats när tidningen besökte softbollaget under sportlovsveckan. Bats kan komma att ha så många som sju lag i seriespel 2023: ”Slår vi ihop både baseboll och softboll tror jag vi är den största klubben i Sverige”, säger Daniel Lindkvist. Foto: Dennis Pavlovic

Bats träningstrupp för softboll består nu av uppemot 25 spelare. Målet för 2023 är utveckling snarare än serieseger och SM-guld, men nämnas ska att det redan finns etablerad klass trots att lagen är nya.

Karlskogaklubben har sex softbollspelare i olika landslag. Isabella Kanesved, 19, är den mest meriterade. Hon har två U18-EM på meritlistan och spelade SM-kvartsfinal med Örebros seniorlag i höstas.

– Det är det roligaste som finns. Det finns inget som kan jämföra sig med att spela EM. Jag hoppas de andra får åka på U18-EM i sommar. Jag är för gammal nu, säger Isabella.

Lagets ”veteran” är nu i stället en del av U23-landslaget.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka här i Karlskoga, att spela här nu.

Fem av Bats sex landslagsspelare i softboll: Erica Karlsson, Johanna Lindkvist, Isabella Kanesved, Vera Sjödin och Ronja Cannehag. Saknas på bilden gör Molly Flemström, som var sjuk när tidningen var på besök.
Fem av Bats sex landslagsspelare i softboll: Erica Karlsson, Johanna Lindkvist, Isabella Kanesved, Vera Sjödin och Ronja Cannehag. Saknas på bilden gör Molly Flemström, som var sjuk när tidningen var på besök. Foto: Dennis Pavlovic

Bland spelarna som har upptäckt softboll den här vintern finns fyra klasskompisar från klass 7B på Bregårdsskolan: Sigrid Stäring, Flora Florenius, Karin Stenquist och Ellen Lidfors.

– Det var samma som med Karin... Min vän Jodi tyckte att jag skulle börja och jag ville gärna börja i en ny sport också. Jag får inte så mycket träning annars, säger Sigrid.

Sigrid hade testat fotboll, friidrott och gymnastik utan att fortsätta. Nu har hon fastnat för softboll.

– Det var nog att det är en speciell känsla när man spelar. Det är lite annorlunda, bara allmänt väldigt kul. Det är inte så stort annars, men här i Karlskoga är det många runt vår ålder som spelar nu.

– Jag kommer ihåg att min första träning var 27 november. Det var lite läskigt. Några har spelat i många år och var väldigt duktiga, men alla var jättetrevliga. Man kom in i det väldigt snabbt och kände sig väldigt välkommen.

Sigrid Stäring, Flora Florenius, Karin Stenquist och Ellen Lidfors – fyra klasskamrater på Bregårdsskolan och fyra nya spelare i softbollaget.
Sigrid Stäring, Flora Florenius, Karin Stenquist och Ellen Lidfors – fyra klasskamrater på Bregårdsskolan och fyra nya spelare i softbollaget. Foto: Dennis Pavlovic

Spelarna ser fram emot den första, historiska säsongen. För föreningens del är huvudfrågan nu var softbollagen ska spela sina hemmamatcher.

Softbollagen kan, av tidigare nämnda storleks- och pitcheranledningar, inte spela på samma plan som basebollagen.

– Vi har en bra dialog med kommunen om att lösa något tillfälligt till att börja med, säger Daniel Lindkvist.

Artikeltaggar

Daniel LindkvistKarlskoga BatsSoftboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.