Hoppa till huvudinnehållet

Miranda fick igenom förslag om lekplats vid Bricketorp

Publicerad:
Miranda Forsberg som föreslagit en ny lekplats vid Brickegården fick på tisdagens kommunfullmäktige igenom sitt förslag.
Miranda Forsberg som föreslagit en ny lekplats vid Brickegården fick på tisdagens kommunfullmäktige igenom sitt förslag. Foto: Helena Lundberg

Ett Karlskogaförslag om en ny lekpark blev mötets hetaste fråga när månadens kommunfullmäktige i Karlskoga klarades av. Detta trots att man i förväg trott att den skulle vara snabbt avklarad.

Kommunfullmäktiges ordförande Anna Ragén (M) inledde februari månads fullmäktigemöte med en text från presidiet då det i dagarna är ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Med texten uppmanades alla att fortsatt stötta Ukraina på alla tänkbara sätt i deras kamp för fred och frihet.

Därefter följde den punkt som visade sig bli mötets mest utdragna. Karlskogabon Miranda Forsberg har via webben föreslagit kommunen att upprätta en lekplats i området Bricketorp Dammängen, ett område där lekplats helt saknas.

– Även om det inte är så långt till lekplatser i Sandviken så finns det inte heller någon cykelväg från Bricketorp och vägen dit är en 70-väg, säger Miranda till politikerna på mötet.

Trots att det finns med i framtida byggplaner i det nya området som planeras så menar Miranda att bygget av lekplats behöver skyndas på då allt fler barnfamiljer väljer att flytta dit redan nu.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) ville att man skulle invänta att detaljplanen för området i Bricketorp skulle tas först då det redan fanns planer på en lekplats där.
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) ville att man skulle invänta att detaljplanen för området i Bricketorp skulle tas först då det redan fanns planer på en lekplats där. Foto: Kajsa Juslin

Kommunstyrelsen ordförande, KSO, Tony Ring (M) medgav att förslaget är mycket bra, men att just på grund av att det så uppmanar han ändå mötet att rösta nej då det saknas en detaljplan för området och att en sådan behöver upprättas först.

Sverigedemokraternas Patrik Nyström uppmanade istället politikerna att visa mer flexibilitet och relaterar till att man vid Karlskoga hotell med kort varsel kunde bygga en lekpark när hotellet användes som flyktingboende.

– Det gjorde vi för att behovet fanns, lika väl finns behovet nu, säger Nyström och yrkade på bifall till ett som han uttrycker det utmärkt Karlskogaförslag.

Information saknas

Därefter följde en debatt mellan såväl Ring som Nyström, Ida Edström (S), Mika Takamäki (S) som Martin Hårsmar (M) och Maria Nyberg (V). Där alla var överens om att förslaget var mycket bra, men man hade olika syn på hur det skulle gå tillväga.

– Det här ärendet kan gå till historien. Jag tror aldrig att jag tidigare hållit med både Nyström och Ring i samma ärende. Men det borde gå att göra någon tillfällig lösning, säger Edström.

Att det inte funnits en detaljplan för området var för flera på mötet en ny information och också något som inte ska ha funnits på nämndens bord när de haft frågan uppe. Något som fick oppositionsråd Ida Edström (S) att ta ordet.

– Det känns inte bra att nämnden inte haft rätt information när de fattat beslut.

Debatten svängde från Mirandas förslag, till att upprätta en tillfällig lekplats och ifrågasättande att informationen om detaljplanen inte gått ut till samtliga politiker.

Med en dåres envishet menar jag att säga ja till förslaget är fel väg att gå
Tony Ring (M)

Ring menar att det finns en överhängande risk att processen tar längre tid om kommunen själva ska bygga en lekplats än att man fortsätter enligt den plan man har för området i stort.

– Med en dåres envishet menar jag att säga ja till förslaget är fel väg att gå, säger Ring.

Den enda i opposition som instämde med Ring var Daniel Ekelund (MP).

– Tänk att vi ska vara så oense om vi ska bygga en lekpark, sa Ekelund som inte förstod vitsen med att man ska göra samma process två gånger.

Ring tackade Ekelund och kallar hans inlägg för ”briljant”.

Vid omröstningen uppfattade kommunfullmäktiges ordförande att kommunstyrelsens förslag får flest röster varpå votering krävdes av de som ville rösta bifall för Mirandas förslag.

Det visade sig att votering var befogad då Mirandas förslag fick 26 röster, medan förslaget att avvakta till detaljplanen för området är klar fick 25.

Ketchupeffekten

I dagordningens punkt fyra ställde Mika Takamäki (S) flera frågor, genom en interpellation, om den ketchupeffekt som Ring hänvisade till i en tidigare artikel i KT-kuriren.

– När i tid förväntas ketchupeffekten uppstå, är kommunen redo att hantera denna förväntade effekt och hur många fler invånare måste Karlskoga växa med under 2023 för att målet 2025 ska kunna uppnås, frågar Takamäki och konstaterar samtidigt att kommunen minskat med 140 personer sedan valet 2018.

– Befolkningsmängden går åt en tydlig trend åt fel håll.

Mika Takamäki (S) i talarstolen.
Mika Takamäki (S) i talarstolen. Foto: Kajsa Juslin

Svar på interpellationen förväntas på nästa kommunfullmäktige som blir först i april, då mötet i mars ställs in.

Patrik Nyströms (SD) motion om ett HVB-hem i Karlskoga remitterades för vidare handläggning i kommunstyrelsen.

Budgetdebatt

När man senare kom till punkten som handlar om samhällsbyggnadsnämndens återrapport för det så kallade ansiktslyftet genom extra åtgärder på utemiljö, grönytor och gata, blev det en enda röra av frågor där få debattinlägg handlade om rapporten som sådan.

Ragén fick vid flera tillfällen poängtera att det inte är en budgetdebatt och att talarna ska hålla sig till ämnet.

Takamäki tyckte att alliansen satsat för mycket på yta istället för grundläggande kärnverksamheter och att tuffa besparingar är att vänta på grund av felaktiga prioriteringar.

En åsikt som Jonas Sandström (S) instämde i.

– Ansiktslyftet har handlat om att pengar gått till underhåll som potthåll. Det blev snarare ett raketlyft och potthålsparty inför valet, säger Sandström och fortsätter:

– Målning av väglinjer är inte ett ansiktslyft utan trafiksäkerhet.

Ring instämde i att en del av medlet gått till underhåll men även att man gjort mycket annat så som Ekmansdalen, Tingshusparken och Teliatrappan.

Skyldighet

Hårsmar poängterade att Takamäki valde att lägga ned sin röst i samband med att beslutet togs om ansiktslyftet.

– Man kan inte ha åsikter när man väljer att inte delta i beslutet, säger Hårsmar och går in på hur S budget tilldelar samhällsbyggnadsnämnden två miljoner kronor mindre. Och med ens halkade hela debatten in på budgeten som röstades igenom i december.

Martin Hårsmar (M) tyckte inte att Mika Takamäki (S) skulle uttala sig i frågan om återrapporten eftersom han inte deltagit i beslutsfattandet.
Martin Hårsmar (M) tyckte inte att Mika Takamäki (S) skulle uttala sig i frågan om återrapporten eftersom han inte deltagit i beslutsfattandet. Foto: Roger Gleisner

Hårsmar menade också att om man som politiker valt att avstå från att rösta så borde man inte ha rätt att uttala sig i frågan senare, ett uttalande som fick Sandström att be om ordet.

– Står det verkligen så i kommunallagen, att en folkvald inte ska få yttra sig om man inte varit med och fattat ett beslut. Jag tycker snarare att det är en skyldighet att vi gör det, säger Sandström.

Februaris kommunfullmäktige såg kanske på pappret ut som om det skulle kunna klaras av ganska raskt, men det visade sig att många var på humör att debattera. Till och med de sista nio punkterna när det handlade om att välja styrelser till de kommunala bolagen infann sig röstning och tillhörande rösträkning innan man till slut kunde avsluta mötet.

Kommunfullmäktige beslutade att ställa in mötet i mars med hänvisning till att det kommit in få ärenden. Nästa möte är därför 25 april.

Artikeltaggar

BrickegårdenJonas SandströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMartin HårsmarMika TakamäkiModeraternaMotionerPatrik NyströmPolitikSverigedemokraternaTony RingUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.