Hoppa till huvudinnehållet

Lilja: Jag har mycket engagemang men inget påverkar Möckeln energi

Publicerad:
Peter Lilja, som har 16 bolagsengagemang sitter på åhörarplats i fullmäktige, liksom revisor Björn Nordenhaag, närmast i bild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Han sitter med i 16 bolag, i styrelsen i elva av dem som ledamot, suppleant eller ordförande, medan han i fem av dem är verkställande direktör. När ägardirektiv för det nya fjärrvärmebolaget skulle klubbas i fullmäktige ifrågasattes jäv i hans fall.

Sverigedemokraterna ville inte besluta om ägardirektiv för det nya bolaget Möckeln energi AB när frågan dök upp i fullmäktige. Anledningen var att de sedan beslutet om att bilda bolaget togs i juni dykt upp en rad spörsmål som de ser för stor osäkerhet i.

Bland dessa finns jäv-frågan kring Peter Lilja, som utsetts till ordförande i det nya bolaget samtidigt som han är vd i det ena ägarbolaget, Degerfors energi AB, och sitter i styrelsen för Karlskoga Energi och Miljö AB samt för Karlskoga Kraftvärmeverk AB, som utgör det andra ägarbolaget.

– Verkställande direktören för Degerfors energi är samtidigt styrelseledamot i både Karlskoga energi och kraftvärmeverk. Då ställer man sig frågan, kan ledamoten tillika vd i Degerfors energi vara med och fatta beslut i frågan om fjärrvärmesammankopplingen?, sa Peter Nyström (SD) i fullmäktiges möte.

Ingen beslutsrätt

Vi tog Peter Lilja åt sidan i samband med fullmäktiges möte och frågade vad han själv säger om jäv-frågan.

– Jag har inga kommentarer om den, men jag är inte vald av fullmäktige och det är fullmäktige som tar beslut om att bilda bolag, säger Lilja.

Det faktum att du sitter med i bolag i olika kommuner, ena stunden som vd andra som ledamot och ordförande - kan det ställa till det?

– Jag ser inte att det skulle kunna göra det eftersom jag inte har någon beslutsrätt, för besluten är tagna av kommunfullmäktige i Karlskoga och Degerfors, jag sitter inte i något av dem. Jag tar inte ens beslut i styrelsen i Degerfors energi, så jag har ingen beslutsbefattning.

Men du har beslutsrätt i Karlskoga energi och i nya bolaget?

– Men i Karlskoga har det här beslutet fattats av kommunfullmäktige, där sitter inte jag, och det nya bolaget har inte haft något styrelsemöte än.

Liljas olika uppdrag

Degerfors Energi AB - extern vd

Karlskoga Energi och Miljö AB - styrelseledamot

Karlskoga Elnät AB - styrelseledamot

Karlskoga Kraftvärmeverk AB - styrelseledamot

VA-bolaget i Karlskoga AB- styrelseledamot

Karlskoga stadsnät AB - styrelseledamot

Karlskoga Vattenkraft AB - styrelseledamot

KumBro Stadsnät AB- extern vd

KumBro Vind AB - extern vd

KumBro Utveckling AB - extern vd

Stadsnät i Kumla AB - vd, ordförande, styrelseledamot

Svenska Stadsnätsföreningens Servicebolag AB-styrelsesuppleant

Biogasbolaget i Mellansverige AB - styrelseledamot

Frotorp Vind AB - styrelsesuppleant

Nodena AB - styrelseledamot

Möckeln Energi AB - ordförande, styrelseledamot

Källa: Ratsit

Kan det inte påverka att du sitter med i andra bolag?

– Nej det har inget med det här att göra, det här är ett bolag som äger en ledning mellan Karlskoga och Degerfors. Elpriser som är i andra bolag kan ju inte påverka det här bolaget.

Så energiintressen i de andra bolagen du sitter påverkar inte det nya bolaget?

– Stämmer, det finns ingen koppling överhuvudtaget, jag har mycket engagemang runt om i Sverige men det är inget av dem som påverkar Möckeln energi, säger Lilja och tillägger:

– Sen äger jag ju inga aktier i nåt av bolagen som jag har uppdrag i, så det närmsta är väl att jag är medborgare och bor i Degerfors. Vi har inga incitamentsprogram i Degerfors, så jag kan inte dra någon fördel av det överhuvudtaget.

Väljs ny styrelse

Lilja förstår att det kan uppfattas som jäv, han gick själv till sina jurister innan han tog uppdraget och bad dem titta på om det förhöll sig på det sättet.

– Men vi sitter bara i bolaget för att starta det. Så i kommande stämma kommer det väljas en politiskt styrelse, om inte de prompt vill att vi ska vara med. Nu finns ingen verksamhet där, utan jag och Sebastian (Cabander, vd för Kemab, reds. anm.) tillsattes bara för att starta upp bolaget, säger Lilja och fortsätter:

– När bolaget startar upp verksamheten, om det blir av, så blir det också en annan styrelse. Då kommer antagligen en del styrelseledamöter från både ägarkommunernas energibolag sitta med, för att ha insyn, men även det beslutar fullmäktige. Det jag kan säga är att det här är det bästa projektet för Degerfors någonsin.

Läs vad juristerna kom fram till:

Som på beställning: Juristerna klara med bedömning om jäv föreligger

Läs tidigare artiklar:

Frågor kring jäv och obegripligheter när ägardirektiv skulle klubbasGodkände förslag till ägardirektiv för nya fjärrvärmebolagetFjärrvärme på god väg: ”Jättelyft för båda kommunerna”Degerfors energi och Kemab bildar gemensamt bolagHar fått 61 miljoner för att knyta ihop Karlskoga och Degerfors fjärrvärmenät

Artikeltaggar

BeslutDegerforsJävKarlskogaKemabKommunfullmäktigeMöckelnNyheterPeter LiljaStyrelserSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.