Hoppa till huvudinnehållet

Så vill kvinnor i Örebro län utrota livmoderhalscancer

Publicerad:
Region Örebro län erbjuder vaccination i samband med cellprovtagningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med den sjätte mars erbjuds kvinnor i åldern från 23 till 29 att i samband med cellprovningen att ta vaccination mot HPV, vilket är en kampanj för att minska risken för att få livmoderhalscancer.

Kampanjens ”Ta sticket” handlar om att utrota livmoderhalscancer snabbare genom storskalig vaccinering, enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län.

HPV står för humant papillomvirus, och är ett vanligt sexuellt överförbart virus, som kan ge cellförändringar som sedan kan leda till livmoderhalscancer.

Sedan år 2012 har flickor i Sverige erbjudits vaccin mot HPV i skolvaccinationsprogrammet, och sedan 2020 ingår även pojkar i det programmet.

I Sverige är däremot för få kvinnor födda mellan åren 1994-1999 vaccinerade mot HPV, för att spridningen ska kunna stoppas.

– Erbjudandet gäller även personer i målgruppen som tidigare är vaccinerade mot HPV, då det nyaste vaccinet ger ett bredare skydd än tidigare vaccin, förklara Lovisa Bergengren, överläkare i verksamhetsområdet obstetrik och gynekologi, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som att kampanjen genomförs kommer man även i samarbete med Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och Region Örebro län att utföra en studie där man vill pröva om HPV-vaccination i samband med cellprovtagning kan minska förekomsten av livmoderhalscancer i Sverige.

– Vaccinationen är kostnadsfritt för den som väljer att ta det i samband med cellprovtagning, förklarar Lovisa Bergengren.

Erbjudandet kommer att gälla under tre år för att alla ska hinna få sin kallelse för att ta sitt cellprov.

Artikeltaggar

GotlandGynekologiLovisa BergengrenÖrebroRegion Örebro länStockholmVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.