Hoppa till huvudinnehållet

Busstationen har fått ett ansiktslyft: ”Wow-känsla”

Publicerad:
Karlskoga busstation har genomgått en totalrenovering. Ronnie Erhard (M) Kommunalråd och före detta ordförande i samhällsbyggnadsnämnden testar en av bänkarna tillsammans med Martin Hårsmar (M) nuvarande ordförande i nämnden. Foto: Kajsa Juslin

”Fräscht, välkomnande och med en wow-känsla”. Det är ord som Martin Hårsmar (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, använder för att beskriva busstationen efter renoveringarna. Nu är stationen invigd och ska innehålla både kiosk, butik och café.

Sedan början av förra året har totalrenoveringen av Karlskoga busstation pågått. Under året har man bland annat bytt till nytt ytskikt överallt och gjort i ordning både ventilation och belysning.

– Om vi ska vara ärliga så var inte den gamla busstationen så himla rolig, men nu när man kommer hit så känner man att det händer någonting. Det här blir en del av hjärtat i Karlskoga, säger Martin Hårsmar under sitt invigningstal.

Martin Hårsmar (M) klipper bandet.
Martin Hårsmar (M) klipper bandet. Foto: Kajsa Juslin

Nu är tanken att det ska skapas mer liv och rörelse på och omkring busstationen, och i utrymmet vid entrén närmast bussarna finns en kiosk. Det har även skapats en yta för en cafédel i mitten av byggnaden för att man ska kunna sitta ner, fika och umgås.

I ett av utrymmena finns även plats för en butik. Tanken har varit att det ska flytta in en blomsterhandel här, men vilken typ av butik det blir återstår att se.

I mitten av byggnaden är det tänkt att det ska finnas en cafédel med utrymme att fika och umgås.
I mitten av byggnaden är det tänkt att det ska finnas en cafédel med utrymme att fika och umgås. Foto: Kajsa Juslin

Både när det gäller cafédelen och butiken så pågår samtal med olika intressenter, men ännu är ingenting klart vilka som kommer att flytta in.

– Med den här typen av lokal finns en större möjlighet att få någon som vill vara kvar och satsa. Jag är supertaggad på att se vad det här kan leda till, säger Martin Hårsmar.

Naturlig mötesplats

Anledningen till att renoveringen gjordes var att busstationen upplevts som en otrygg plats att vistas på. Ronnie Erhard (M), kommunalråd och före detta ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att tanken är att satsningen ska skapa mer liv och rörelse i området och därmed bli tryggare.

Han menar att det nu blir viktigt att se till att det hålls fräscht och snyggt på busstationen.

– Det har man sett på skolor att det är viktigt att vara snabb på bollen om det skulle hända något. Om det är skabbigt så är det inbjudande att fortsätta bete sig illa så man måste se till att ta bort eventuellt klotter eller skadegörelse snabbt, säger han.

Busstationen har tidigare upplevts som en otrygg plats, men nu hoppas man att det ska bli mer liv och rörelse för att undvika att det blir så.
Busstationen har tidigare upplevts som en otrygg plats, men nu hoppas man att det ska bli mer liv och rörelse för att undvika att det blir så. Foto: Kajsa Juslin

Både han och Martin Hårsmar hoppas och tror att busstationen ska bli en naturlig, central mötesplats i Karlskoga. Något som skulle bidra till en ökad trygghet samtidigt som det blir mer välkomnande när man kommer hit med buss.

– Bilden av Karlskoga blir något annat när man har en fräsch busstation som ett nav i stan, det finns en helhet som börjar utkristallisera sig. När man kommer hit så känner man att ”wow det händer någonting”, säger Martin Hårsmar.

Läs mer:

För 18,5 miljoner ska busstationen bli en tryggare plats

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga busstationMartin HårsmarModeraternaRenoveringarRonnie ErhardSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.