Hoppa till huvudinnehållet

Finlands riksdag säger ja till Nato

Publicerad:
Finlands riksdag har röstat igenom landets Natomedlemskap med klar majoritet. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Finlands riksdag säger med stor majoritet ja till ett finländskt medlemskap i Nato.

En enkel majoritet räckte för att godkänna anslutningen och nu har riksdagen alltså gett sitt ja till ett Natomedlemskap.

Rösterna föll 184 mot 7. En ledamot röstade blankt och 7 var frånvarande.

Riksdagen ville slutföra sin del av processen innan Finland går till riksdagsval i april.

– Jag tror att det är mycket viktigt att Finland beslutade att avhandla den här processen innan riksdagsvalet så att riksdagen som fattat besluten om medlemskap det senaste året också röstar om den lagliga grunden, sade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) till TT innan omröstningen.

Han tvivlar inte på att även nästa riksdag kommer att stödja Natomedlemskapet, men det här omröstningen sänder en signal till såväl Turkiet som Ungern att Finland har avklarat sin del.

– Nu är det deras sak att ratificera.

I tisdags hölls en avslutande debatt. Om ingen hade motsatt sig betänkandet hade riksdagen kunnat klubba igenom det omedelbart. Men så blev det inte — Markus Mustajärvi (Vänsterförbundet) föreslog ett avslag på att godkänna Natoavtalet i nuvarande form. Han fick även stöd av partikamraten Johannes Yrttiaho.

Nu när riksdagen godkänt Natoanslutningen måste president Sauli Niinistö stadfästa lagarna. Men det är först efter att även Turkiet och Ungern ratificerat Finlands medlemskap som landet kan bli en fullvärdig medlem av försvarsalliansen.

Artikeltaggar

BeslutDebatterFinlandFinlands riksdagFörsvarInrikes/utrikesNatoOmröstningarPolitikTurkietUngern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.