Hoppa till huvudinnehållet

Förslag borde oroa alla

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Public service ska förbli oberoende – men behöver anpassas”, skriver en moderat, en kristdemokrat, en liberal och en sverigedemokrat i ett debattinlägg i DN.

Får du inte ”oberoende” och ”behöver anpassas” att gå ihop så är du inte ensam. Sättet på hur regeringsunderlaget motiverar en ny utredning av Public Service borde oroa alla.

Kanske Jan Scherman, journalist och författare, sammanfattar det bäst i en text på Aftonbladet kultur på måndagen: ”Ministern bedyrar att avsikten är ett starkt och oberoende medieföretag i allmänhetens tjänst alltmedan de flesta konkreta förslagen leder till motsatsen”.

För precis så ser det ut.

Istället för att backa det ramverk som gjort Public service-kanalerna till den medieinrättning med i särklass högst förtroende bland svenskarna, flaggar Tidö-gänget för en politisk justering av målet.

Man ska, skriver högerpartierna i sitt debattinlägg, ”behålla den trovärdighet man i dag åtnjuter hos stora delar av Sveriges befolkning, men också att dess legitimitet ska stärkas hos dem som i dag saknar förtroende för, eller inte har någon relation till, public service”.

Vad det betyder? Ja, det är ju svårt att tolka det som så mycket annat än att regeringen tänker gå Sverigedemokraterna till mötes. Igen.

För vilka är det som saknar förtroende för Public service idag? Lite hårdraget handlar det om lågutbildade män på landsbygden som röstar på SD och som sällan eller aldrig tar del av programmen som sänds i SR eller SVT.

Att göra dessa mer välvilligt inställda kan bara handla om att sandpappra ner det i dag skarpa Public service-uppdraget till något annat, mer räddhågset och populistiskt nyhetsrapporterande och granskande av makten, för att framstå som smakligare för SD-väljare

Väljare som hellre låter sig matas med propaganda från mediekanalerna med starka kopplingar till SD – som Riks, Samnytt, SwebbTV, Nyheter idag och allt vad de heter … där konspirationsteorier, kunskapsförnekelse, rasism och ren hat- och drevretorik är grundpelare för ”journalistiken”. Inte sällan heller med Public service som måltavla.

Det är man inte ensamma om i och för sig. Även borgerliga riksdagsledamöter sprider teorier om hur SVT följer order från röda och gröna partihögkvarter. Kan man bland sina följare få det till att Public service är ”vänstervridet”, ”förljuget” och ”fejk”, ja då smetar man ner även alla framtida granskningar man inte gillar med de epiteten.

Men det är klart. Det är ju enklare om man istället politiskt, med påtryckningar genom Granskningsnämnden, kan styra vilka granskningar som överhuvudtaget görs. Så oberoende media görs mer beroende, tydligare politiskt styrd.

Och här kan ni ju få ytterligare en chans att gissa vilket parti som mer än några andra önskat denna utveckling …

Kulturministern kan utåt lova fortsatt oberoende medier bäst hon vill. Bakom kulisserna vet vi vilkas åsikter som väger tyngst.

Artikeltaggar

AftonbladetÅsikterGranskningarGranskningsnämnden för radio och TVJan SchermanLedarePolitiska system och ideologierServiceSusanne SjöstedtSverigedemokraternaSVT