Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Halkbekämpning är dyrare

Publicerad:
<strong id="strong-2d0152c5c9a911a1920b3381f3e8d66a">Martin Hårsmar, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, besvarar frågor om besparingar, belysning och snöröjning.</strong>
Martin Hårsmar, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, besvarar frågor om besparingar, belysning och snöröjning. Foto: Stian Lysberg Solum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Behövs realistiska besparingar”.

Tack för ditt engagemang vad gäller samhällsbyggnadsfrågor. Det är alltid kul att andra brinner för det man själv håller på med.

Insändaren som besvaras:

Insändare: Behövs realistiska besparingar

Du hävdar i din insändare att nämnden skulle gjort bättre besparingar vad gäller belysning. Det går alltid att hitta mer att göra, men det är inte så enkelt som man ibland kan tro att släcka belysning. Det handlar om att det ska vara rätt spänning i nätet. Ibland sitter vägbelysningen ihop med elen i vissa av kommunens fastigheter osv. Med detta sagt har vi i nämnden precis reviderat en belysningsstrategi för att vara så effektiva vi kan vad gälla belysningen i kommunen. Dock kommer dessa besparingen inte att täcka det underskott som jag nämnde i och med att vårt gamla avtal löpt ut. Även om besparingar kan göras kommer det som sagt inte att räcka för att täcka hela underskottet.

Vad gäller snöröjningen så kan man som lekman lätt få för sig att snöfattiga vintrar alltid är det mest kostnadseffektiva, men som jag nylig lärt mig är det dyraste när temperaturen pendlar mellan minus fem grader och plus fem grader. Vi har nog alla upplevt hur jobbigt det är när det fryst på under natten. Vad det hela kokar ner till är att halkbekämpning kostar mer pengar än själva snöplogningen. Och till sist så är det så att världsläget gjort att allt från diesel, grus och salt har ökat i kostnader vilket gjort att de företag som vi anlitar har höjt sina priser med 21% vilket vi inte hunnit baka in i budgeten, då budgeten tas sex år i taget.

Med allt detta sagt hoppas jag att du som ”undrande” nu ska ha en större förståelse.

Martin Hårsmar, ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Artikeltaggar

ÅsikterBudgetarInsändareMartin HårsmarNämnderSnöröjningVind