Hoppa till huvudinnehållet

Alla över 80 år rekommenderas att fylla på vaccindos mot covid-19

Publicerad:
För att få den nya dosen, måste det ha gått sex månader sedan man fick förra dosen.
För att få den nya dosen, måste det ha gått sex månader sedan man fick förra dosen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hög ålder är en riskfaktor för att drabbas av svår covid-19. Därför rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten att alla över 80 år ska fylla på sitt vaccinskydd. I onsdags var första dagen dosen kunde tas.

Covid-19 har nu funnits i tre år. Sjukdomen har ändrat karaktär under tiden. Men vaccin är fortfarande bästa skyddet för de som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas.

– Störst risk för svår sjukdom finns hos dem över 80, därför är det den gruppen som man nu främst riktar in sig på och rekommenderar att de vaccinerar sig under våren, men senare även med en höstdos, förklarar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.

För att få den nya dosen, måste det ha gått sex månader sedan man fick den förra dosen.

Senaste veckan var det omkring 25 positiva covid-19 fall i Region Örebro län. - I gruppen över 80 år.

– Det är den gruppen som främst söker vård, och därmed provtas. I övriga åldersgrupper har vi få bekräftade fall av covid-smitta just nu, säger Gunlög Rasmussen.

Covid-19 sprids inte i samma omfattning som tidigare, men det sprids fortfarande, och vaccinationsskyddet avtar med tiden.

– Därför rekommenderar jag verkligen att personer över 80 år och de som bor på SÄBO passar på att ta vårdosen när det gått sex månader sedan senaste vaccindos. Det är som sagt de äldre som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och därför behöver fylla på sitt skydd, säger Gunlög Rasmussen.

Vaccinationen ges vid vaccinationmottagningarna i Karlskoga, Hallsberg och Örebro.

Max Lejon Konnman

Artikeltaggar

CoronavirusetGunlög RasmussenHallsbergKarlskogaÖrebroVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.