Hoppa till huvudinnehållet

Bättre än väntat i Degerfors kommunkassa: ”Det känns riktigt, riktigt bra”

Publicerad:
Så sent som i måndagens möte i Degerfors kommunfullmäktige hade ekonomichef Per Nordin endast möjlighet att dra siffrorna som prognosen såg ut fram till och med november, eftersom resultat först ska redovisas i nämnderna. Men för hela året ser resultatet än bättre ut. Foto: Anna-Stina Tallmyren

14,8 miljoner kronor bättre än budgeterat. Så gott tycks det ekonomiska utfallet bli för Degerfors kommun när det gångna årets summeras.

I kommunstyrelsens senaste möte redogjorde ekonomichef Per Nordin för det preliminära resultatet för 2022.

– Det gäller hela kommunen, men Pwc har inte granskat det än. Men det hamnar på 26,9 miljoner kronor för hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) nöjt.

Per Nordin berättar att plusposterna som gör det goda resultatet är 4,3 miljoner kronor för kommunstyrelsen, 376 000 kronor för servicenämnden, 9,1 miljoner kronor för kultur- och utbildningsnämnden samt 18,5 miljoner kronor på finansförvaltningen.

Det sistnämnda och största plusposten består i ökade skatteintäkter.

Socialnämndens minus blev inte riktigt så illa som man prognostiserat, det hamnade på minus 17,6 istället för 18,4 miljoner kronor.

Orsaker

I förhållande till budgeten, där resultatet var satt till runt 12 miljoner kronor blir överskottet 14,8 bättre då det hamnar på 26,9 miljoner kronor.

– Den åtgärdsplan vi satte upp på fem år för att betala av underskotten från 2019 och 2020 har vi klarat av nu på två år. Det känns riktigt, riktigt bra, säger Mylly och myser.

Degerforsgymnasiet gick med rejält plusresultat.
Degerforsgymnasiet gick med rejält plusresultat. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vad kommer sig då det positiva resultatet?

– Kommunstyrelsens överskott är i paritet med vad vi haft i månadsrapporterna och det kommer sig av billigare bostadsanpassningsbidrag och att kontot för oförutsett inte använts fullt ut. Det kommer sig också av överskott på blockhyran mot Degerforsbyggen och att en hel del tjänster inte varit tillsatta, säger Per Nordin.

– Sen har det varit fokus från politikens sida att hålla i pengarna för att få plusresultat, säger Anneli Mylly.

Plus på gymnasiet

– Den större avvikelsen är dock det positiva resultatet inom kultur- och utbildningsnämnden, vilket kommer sig av statsbidrag och interkommunala ersättningar samt överskott på gymnasiet och även på SFI, säger Nordin.

– Vi ser nu efter ett år med gymnasiet i egen regi ett överskott på 6 miljoner kronor, vilket visar att vi stått för för mycket overheadkostnader till Karlskoga. Så nu känns det väldigt bra vad gäller den delen, säger Mylly.

Skatteintäkter

– Sen är det förstås ökade skatteintäkter som gör den stora skillnaden för det positiva resultatet, säger Nordin.

Han förklarar att det i princip är två års eftersläpning, så det faktum att befolkningen minskat marginellt under året som gick har ingen inverkan på 2022 års resultat.

Nordin konstaterar dock att resultatet kunde varit ännu bättre, om inte befolkningssiffran hade sjunkit i den grad som den också gjorde 2021.

– Då hade skatteintäkterna varit högre ändå. Men summan är mer beroende av hur det gått för Sverige, den totalt deklarerade inkomsten gånger skattesatsen, det är det som gör intäkterna. Utöver det så har det vi får i generella statsbidrag också gett positivt resultat, säger Nordin.

Skatteverket och SCB beräknar preliminärt hur mycket alla invånarna per den 1 november det år det gäller kommer att tjäna och enligt Nordin trodde man pandemin skulle bli som en blöt filt över allting.

– Men det blev så mycket bidrag, för statsmakten gick in med anställningsstöd och annat, så man fick revidera upp siffrorna både 2020 och 2021, säger Nordin.

Revisorerna har inte granskat siffrorna än och årsbokslutet kommer upp till kommunstyrelsen och fullmäktige först i nästa månad.

Anneli Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande i Degerfors är nöjd då man på två, istället för fem, år kan betala av underskottet från åren 2019-20.
Anneli Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande i Degerfors är nöjd då man på två, istället för fem, år kan betala av underskottet från åren 2019-20. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anneli MyllyBudgetarDegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenDegerforsgymnasietKarlskogaKommunstyrelsenNämnderPer NordinPolitikSocialnämnderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.