Hoppa till huvudinnehållet

Här planerar europeiskt bolag att bygga stor pappersfabrik

Publicerad:
Bilden kommer från kommunens planbeskrivning för förslag till ändring av stadsplanen för Otterbäckens industriområde. Längst till vänster ses Vänern, till vänster om mitten Moelven Vänerplys anläggning och till höger det ungefär tolv hektar stora området där det planeras för en pappersfabrik.
Bilden kommer från kommunens planbeskrivning för förslag till ändring av stadsplanen för Otterbäckens industriområde. Längst till vänster ses Vänern, till vänster om mitten Moelven Vänerplys anläggning och till höger det ungefär tolv hektar stora området där det planeras för en pappersfabrik. Foto: Gullspångs kommun

Bolaget Vajda Papir Scandinavia planerar att bygga en ny pappersfabrik i Otterbäcken, där det ska produceras upp till 75 000 ton mjukpapper per år.

Tanken är att resa fabriken på ett ungefär tolv hektar stort område öster om Moelven Vänerplys anläggning, där det idag huvudsakligen är skog.

Vid anläggningen ska det produceras upp till 75 000 ton mjukpapper, som toalettpapper och hushållspapper. Vajda Papir har lämnat in ett samrådsunderlag inför en ansökan om miljötillstånd för fabriken, där planerna på etableringen beskrivs.

Ungern och Norge

Vajda Papir grundades 1999 i Ungern och har idag produktion av mjukpapper både i Ungern och i Norge. I den norska anläggningen produceras idag runt 25 000 ton mjukpapper per år, varav ungefär 60 procent exporteras till Sverige.

Enligt företagets ungerska hemsida bildades det norska dotterföretaget 2013 och sysselsätter runt 100 personer.

Den norska fabriken ligger helt centralt i orten Drammen i närheten av Oslo. Enligt samrådsunderlaget hyr man tomten av fastighetsägaren Vestaksen Eiendom, som planerar för att starta bygget av upp till 900 bostäder på platsen inom två eller tre år. Därför ses en flytt av verksamheten som nödvändig.

Toalettpapper och hushållspapper ska enligt planerna produceras i Otterbäcken.
Toalettpapper och hushållspapper ska enligt planerna produceras i Otterbäcken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Då en stor del av produktionen i Norge idag exporteras till Sverige ses det som lämpligt att etablera verksamheten i grannlandet. En övergripande lokaliseringsutredning visade att regionerna Värmland-Örebro-Skaraborg var lämpliga.

Lokaliseringar i Kristinehamn, Karlstad, Grums, Säffle, Åmål och Årjäng har undersökts men avfärdats. Däremot ser man Otterbäcken som en lämplig plats. Bland fördelarna nämns i samrådsunderlaget närhet till väg, hamn och järnväg samt anslutning för vatten, avlopp, el och bredband.

Dygnet runt

Att bygga anläggningen beräknas ta 1,5-2 år från byggstart enligt underlaget. På den ungefär tolv hektar stora ytan är tanken att bygga produktions- och lagerbyggnad, pannhus, verkstadsbyggnad, kontor, lagringshall med mera.

Verksamheten är tänkt att ske i kontinuerlig drift med skiftarbete upp till 365 dagar om året. Produkterna är tänkta att säljas i huvudsak på den skandinaviska marknaden.

Avtal om mark

Bolaget har slutit ett markanvisningsavtal med Gullspångs kommun som ger det rätt att köpa det cirka tolv hektar stora markområdet i Otterbäcken.

Ett arbete för att förändra detaljplanen har också inletts för att den planerade pappersfabriken ska kunna byggas. Förslag till ändringar av planen är bland annat att ersätta parkmark med industrimark på vissa ytor och och att utöka tillåten byggnadshöjd från 10 meter till en nockhöjd på 40 meter.

Inför ansökan om miljötillstånd kommer ett inledande möte med myndigheter att hållas 7 mars. Sökande är Vajda Papir Scandinavia AB, som är under registrering i Sverige.

Företaget ska också söka tillstånd för att få använda vatten från Vänern. Ett vattenintag på runt 90 kubikmeter per timme beräknas till produktionen.

Baspapper

I samrådsunderlaget beskrivs den tänkta verksamheten. Först sker produktion av baspapper vilket rullas upp på stora rullar och sedan går vidare till det som kallas konvertering. Där lamineras och perforeras pappret och läggs ihop till två eller tre lager, innan det rullas upp på mindre rullar och skärs till rätt storlek.

Företaget planerar för fyra konverteringslinjer, tre för produktion av toalett- och hushållspappersrullar och en för produktion av handdukar.

Tillverkning av pappersmassa kommer inte att ske på platsen. Avsikten är att köpa in uteslutande färskfiber, vilket är fiber som inte återvunnits.

Tidningen har sökt företrädare för Vajda Papir Scandinavia, hittills utan framgång.

Den nya pappersfabriken planeras på vad som idag är huvudsakligen skogsmark, norr om Otterbäcken.

Här ligger Vajda Papir Scandinavia AS anläggning i norska Drammen.

Artikeltaggar

ArbeteGullspångs kommunIndustrierNäringslivOtterbäckenVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.