Hoppa till huvudinnehållet

Prideparaden kommer tillbaka — satsar på hemlig konferencier

Publicerad:
Karlskoga prideparad 2022 lockade många människor Foto: Kajsa Juslin

Det blir prideparad i Karlskoga i år igen — och den här gången med en budget på 100 000 kronor.

Och redan nu har flera aktörer visat ett stort engagemang, berättar projektledaren Linnea Bergmark Palonen, som inte vill avslöja allt för mycket.

– Det kommer att ske några förbättringar från förra året, säger hon.

Förra augusti fylldes Karlskoga med regnbågens alla färger och för att hylla kärleken och rätten att få vara den man är arrangerades det en prideparad för att ge människor möjligheten att visa sitt stöd till HBTQIA-personer.

Med cirka 1500 deltagare fylldes Karlskoga gator med glädje och kärlek för kärleken, och i år erbjuds samma möjlighet.

– Det känns jätteroligt och jag är superglad över att det ska bli en prideparad i år igen och det känns viktigt att det får fortsätta, säger hon och Amanda Lindgren, nämndordförande för folkhälsan och ansvarande politiker, håller med.

– Det är kul att kommunen får stå i framkant på ett sånt här event och det är ett viktigt ställningstagande där kommunen får visa sitt stöd.

100 000 kronor

Redan i november fattade kommunen beslut om att paraden Karlskoga Pride skulle få ytterligare ett år, och den här gången med längre planeringstid och dubbelt så stor budget, berättar Lindgren.

– Det här året kommer vi att ha en budget på 100 000 kronor att röra oss med och det känns jätteroligt.

Prideparaden kommer inte att ske förrän i mitten på augusti, men det hindrar inte de förberedelserna som krävs, och redan nu har man påbörjat projekteringen.

– Vi hade vårt första informationsmöte med potentiella samverkande parter i veckan så det känns roligt att köra igång med planeringen, säger Bergmark Palonen.

Linnea Bergmark Palonen berättar att en del förbättringar kommer att ske inför sommarens prideparad.
Linnea Bergmark Palonen berättar att en del förbättringar kommer att ske inför sommarens prideparad. Foto: Julia Olsson

Men det är ännu många månader kvar innan något ska vara klart så några konkreta händelser är svårt att säga, menar projektledaren.

– Vi vill så klart att det ska bli så bra som möjligt och därför kommer vi att använda oss av förra årets utvärderingar för att göra de förbättringarna vi kan, med de förutsättningar vi har.

Stort engagemang

Redan nu har man börjat göra en del förändringar och vissa av dem väljer de även att hålla hemligt, i alla fall ett tag till, berättar Linnea Bergmark Palonen.

– Det här året kommer vi att ha en konferencier, men vem det är vill jag inte avslöja riktigt än. Det är inte någon med en lokal förankring i alla fall, så mycket kan jag säga. Men den här personen kommer att bidra med en bra stämning, det är vi övertygade om.

Hon berättar även att flera aktörer har visat ett intresse och engagemang inför kommande prideparad.

– Det gäller nog att anmäla sig i tid för att få en plats om man vill stå i Ekmansdalen i år. Det är många från förra året som kommer att komma tillbaka även i år.

Hon berättar även att man i år har sagt att det ska vara enkelt att engagera sig, oavsett om man vill bidra med stort eller litet.

– Även fast alla kanske inte får plats i Ekmansdalen så kan man engagera sig på andra sätt. Det finns möjlighet att engagera sig under hela prideveckan, avslutar hon.

Läs också:

Folkfest när Prideparaden drog fram på Karlskogas gatorKarlskogas första prideparadLinnea slåss för rätten att få vara sig själv: ”Kan inte bara stå och se på”

Artikeltaggar

Amanda LindgrenBeslutBudgetarEkmansdalenKärlekKarlskogaPrideSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.