Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om pengar till Coophuset stötte på patrull

Publicerad:
Anneli Mylly (V) framför Coopfastigheten som oppositionen vände sig emot direkt vad gäller föreslagna investeringar i budgeten för kommande år.
Anneli Mylly (V) framför Coopfastigheten som oppositionen vände sig emot direkt vad gäller föreslagna investeringar i budgeten för kommande år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Redan innan kommunstyrelsen kom till beslut om vilka investeringsförslag som ska föras vidare till budgetdagen i Degerfors, så kom oppositionen med motyrkanden på det de anser ska plockas bort, däribland Coophuset.

– Till skillnad från tidigare år, då vi i nämnderna inte haft uppe förslag om vad vi ska göra för investeringar, så vi suttit utan koll på nånting, så har vi nu sagt att man ska ta upp det i respektive nämnd, så man vet vad man har att diskutera runt, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V).

Det handlar om investeringsförslag, som man ska ta med till första budgetdagen i kommunstyrelsens arbetsutskott-ekonomi.

– Det var tanken med att vi tog upp det här i kommunstyrelsen. Men när vi skulle gå till beslut om vad som ska föras vidare till budgetdagen, så kom motyrkanden där man ville plocka bort saker, bland annat Coophuset, muralmålning och infartsskyltar. Det vill man plocka bort redan nu, innan man sett vad vi har att förhålla oss till, säger Mylly.

Hon säger att det var oppositionspartierna Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som ville plocka bort nämnda förslag.

– Men de är i minoritet så vi har med allt ändå, men de reserverade sig, säger Mylly.

Avstamp

Ekonomichef Per Nordin betonar att det här endast gällde beslut inför budgetprocessen. Något ställningstagande kring en slutlig budget handlar det inte om i nuläget.

Arbetet med budget för de kommande tre åren inleds nämligen med en budgetdag 7 mars, som enligt kommunens ekonomichef Per Nordin fungerar som ett avstamp för hela budgetarbetet.

För att kommunstyrelsens arbetsutskott ekonomi ska ha ett bra underlag att arbeta med i budgetprocessen vill man att nämnderna, inte enbart förvaltningsledningen, står bakom de yrkanden som framförs. I första hand avseende investeringar, men även för driftkostnader.

Coophuset

En av de investeringar kommunstyrelsen yrkar på, men då med reservation från oppositionen, är köp och upprustning av Coopfastigheten. Om beslutet från kommunfullmäktiges majmöte 2022, att förvärva Coopfastigheten, vinner laga kraft genom dom i förvaltningsrätten kommer kommunen under 2024 att genomföra köpet. Om beslutet kommer tidigt kan köpet genomföras redan i år, en investeringsbudget för det finns beslutad i årets budget.

Utöver köpeskillingen på 6,7 miljoner kronor räknar man med investeringar i klimatskal på 4,9 miljoner samt teknisk installation på 4 miljoner. Totalt hamnar investeringen på fastigheten på drygt 15,6 miljoner kronor första året.

Fler investeringar

Inom kommunstyrelsen finansieras även investeringar i kommunens fastigheter som förvaltas av Degerforsbyggen AB och de har lämnat en prognos på investeringar om totalt 79,2 miljoner kronor fördelat på de tre kommande åren.

IT-investeringar, bland annat i brandskydd, liksom apparat för mensskydd samt digitala infartsskyltar från Svartå, Åtorp och Karlskoga är andra investeringar man yrkar på från kommunstyrelsen. Totalt hamnar man då på investeringar för 100,5 miljoner kronor, fördelat på de tre åren.

Under driftskostnader hamnar man, utöver ordinarie driftbudget, på drygt 4 miljoner kronor. I det finns bland annat ännu en muralmålning på fastighet längs Medborgargatan, gungor vid Degernäs- och Möllebadet samt en del marknadsföringskostnader inför kommunens 100-årsfirande, vilket är 2025.

Artikeltaggar

Anneli MyllyÅtorpBudgetarCenterpartietDegerforsbyggenInvesteringarKarlskogaKommunstyrelsenNämnderPer NordinPolitikSocialdemokraternaSvartåSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.