Hoppa till huvudinnehållet

Inget har fallit L i smaken

Publicerad:
Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att lägga ansvaret för att lära ungarna matte på föräldrarna är trots allt den minst kontroversiella åsikten Liberalernas ledare driver.

Hade det varit val i dag hade Johan Pehrson inte kunnat turnera landet runt som statsråd – och på resan besöka Karlskoga. Å andra sidan hade Pehrson inte kunnat turnera landet som statsråd om inte Liberalerna dag efter dag fortsätter att ansluta sig till repressiva SD-förslag som tack för stödet

Så matte-upprördheten i all ära, den ger knappt en blipp på min radar. Det är inte ens i närheten av att vara det mest kontroversiella en liberal sagt denna vecka! Inte ens det mest kontroversiella en liberal sagt om föräldraansvar denna vecka! Rätt imponerande ändå.

Johan Pehrson, som leder ett parti som lyckats att praktiskt taget halvera sitt väljarstöd på bara de sex månader som gått sedan valet, har alltså varit i Karlskoga på besök och förklarat hur alla friska måste jobba, att elever satsar på fel ämnen i skolan och att det på nåt sätt är föräldrarnas fel. Men också att regeringen nu ska få ordning på skolan ”så att folk inte lämnar grundskolan med dåliga betyg”. Vän av ordning undrar om problemet inte snarare är att ungdomar lämnar grundskolan med dåliga kunskaper …

Men visst, ordning på skolan vore onekligen toppen! Dagarna efter Karlskogabesöket, twittrade liberalen mer i samma linje. ”Det måste bli ordning och reda bland friskolorna. De ska finnas till för våra barn. Inte för några börshajar. Reglerna behöver skärpas ordentligt. Därför genomför vi nu den största friskolereformen någonsin. Det andra partier bara pratar om genomför vi.”

Det allra sista påståendet är inte ens lite sant. I själva verket har Liberalerna i riksdagsopposition röstat emot alla förslag på regelskärpningar för friskolor. Det andra partier pratat om har L röstat emot. Inget har fallit L i smaken: inte att öka kvaliteten, inte att betygsinflationen, inte att stoppa vinstuttag och inte att anpassa skolpengen så att friskolorna inte överkompenseras.

Men även detta är väl föräldrarnas ansvar, kan tro. Att se till att inte skicka ungar till skolor med lägre lärartäthet och färre behöriga lärare, men där eleverna ändå på något magiskt vis lyckas kvalificera sig för betyg långt över deras prestationer i nationella prov.

Frågan är ändå om det inte var torsdagens utspel från Tidöpartierna M, KD, SD och L som tar priset i fråga om krav på föräldraansvar, där Liberalerna alltså ansluter sig till ett förslag där hyresvärdar ska tillåtas vräka barnfamiljer om ett barn i hushållet begår brott.

Att förhindra brott bland unga görs till ett föräldraansvar, ett kollektivt familjeansvar tydligen, med hot att ens andra barn annars riskerar att hamna på gatan.

Är det verkligen så lätt Liberalerna ser på barns rättigheter 2023? Då föredrar jag om de fokuserar på matten, om jag ska vara ärlig.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterFriskolorGrundskolanJohan PehrsonKarlskogaLärareLedareLiberalernaSkolorSusanne Sjöstedt