Hoppa till huvudinnehållet

Missade mångmiljonbelopp: "Tveksamt om det får konsekvenser”

Publicerad:
Anneli Mylly (V) svarade på Johanna Svärds interpellation angående utdelningsintäkten på 16,5 miljoner kronor, som av misstag inte plockades bort.
Anneli Mylly (V) svarade på Johanna Svärds interpellation angående utdelningsintäkten på 16,5 miljoner kronor, som av misstag inte plockades bort. Foto: Anna-Stina Tallmyren

En tidigare ställd interpellation om felaktiga uppgifter i Degerfors kommuns årsredovisning för 2021 fick i senaste fullmäktigemötet svar. Totalt handlar det om fel motsvarande mångmiljonbelopp.

Johanna Svärd (S) ställde i december en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) angående årsredovisningen för 2021.

I den skrev Svärd att det i koncernens resultaträkning för 2021 anges ett överskott på 28,3 miljoner kronor, men att det framgår att huvuddelen av överskottet, 16,5 miljoner, är en utdelningsintäkt.

Svärd ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande kring vilka konsekvenser den felaktiga redovisningen får för kommunen och hur agerandet kunnat passera utan att ha påtalats av revisionen, vare sig lekmannarevisorer som auktoriserad revisor. Hon frågade också om kommunstyrelsens ordförande avser att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade.

Gav svar

Mylly besvarade interpellationen i senaste mötet med fullmäktige.

– Först och främst så vill jag beklaga att du lyfter detta formalia-fel först efter nio månader och inte i samband med att vi antog bokslutet. Men det känns ändå tryggt att du var med och godkände bokslutet.

– Sen undrar jag när i den politiska diskussionen, under alla tidigare år i kommunen, har vi diskuterat koncernens resultat och jag undrar vad det är du vill att jag ska göra. Varför ställs interpellationen så lång tid efter årsbokslutet? För jag förmodar att det inte är först efter nio månader som du har granskat årsbokslutet för 2021, sa Mylly och fortsatte:

– Jag ser gärna i framtiden, att du Johanna kommer att ha samma brinnande engagemang för att hjälpa till att få ned kostnaderna för att få en långsiktig ekonomi i balans, som det engagemang du visat när du granskat årsredovisningen för 2021.

Johanna Svärd var inte beredd på det svar hon fick, utan sa att hon hade tänkt att tacka eftersom svaret fanns med i handlingarna och även Pwc hade kommenterat det inträffade och fastslagit att det inte ger några konsekvenser, vilket Svärd tycker var positivt då det var vad Socialdemokraterna var rädda för från början.

– Sen Anneli, utifrån ditt svar på min interpellation, så är det ju inte jag själv som styr Socialdemokraterna, utan vi är ju ganska många medlemmar i vårt parti. Det är ju inte jag själv som sitter och granskar varenda ärende, utan det är en demokratisk process i vårt parti. Sen är det jag som företräder Socialdemokraterna. Men jag är fortfarande tacksam för svaret. Jag tyckte svaret i handlingarna var professionellt, Anneli, och även svaret från Pwc, sa Svärd.

För högt resultat

I den skriftliga svaret, som följde med handlingarna, svarade Mylly att kommunens och bolagens sammanlagda resultat ska sammanställas vid arbete med koncernens resultaträkning. Men för att inte koncernens sammanlagda omsättning och resultat ska blir större än det verkligen är, så ska interna transaktioner mellan kommunen och bolagen tas bort. Av misstag togs inte utdelningen om 16,5 miljoner kronor, som kommunen erhöll från Degerforsbolagen, bort.

Mylly konstaterar i svaret att koncernens resultat därför, som framgår av interpellationen, blivit 16,5 miljoner kronor för högt men att det å andra sidan troligen inte får några konsekvenser för vare sig kommunen, politiken eller övriga intressenter.

På frågan om hur detta kan ha passerat revisionen obemärkt förbi, svarar Mylly att det har hon svårt att svara på, varför hon hänvisar till svaret från Pwc.

Några åtgärder ämnar hon inte vidta med anledning av misstaget.

Blunder

Pwc skriver i sin kommentar att utdelningen som kommunen har erhållit från dotterbolaget är eliminerad i koncernens balansräkning, som därmed visar en korrekt ställning. Man skriver: I resultaträkningen för koncernen är ”Verksamhetens resultat” korrekt redovisat. På raden ”Finansiella intäkter” har dock den utdelning som kommunen har erhållit från dotterbolag inte eliminerats varför det finansiella resultatet och därmed periodens resultat är för högt redovisat.

Revisionsföretaget medger att man inte uppmärksammat den uteblivna elimineringen.

Vi kontaktar ekonomichef Per Nordin, som konstaterar att han missade att eliminera utdelningen, som även revisorerna missade senare.

– Men det är högst tveksamt om det får några konsekvenser, säger Nordin.

Johanna Svärd (S) var inte beredd på det muntliga svar Mylly gav och som skilde sig en del från Myllys skriftliga svar i handlingarna men tyckte det var bra om det är så att misstaget inte får några följder.
Johanna Svärd (S) var inte beredd på det muntliga svar Mylly gav och som skilde sig en del från Myllys skriftliga svar i handlingarna men tyckte det var bra om det är så att misstaget inte får några följder. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anneli MyllyÅtgärderDegerfors kommunJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer NordinPolitikRevisionSocialdemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.