Hoppa till huvudinnehållet

Ny pjäs i regi av Markus Carlsson: ”Känner igen mig i texterna”

Publicerad:
Foto: Jonas Kündig

Karlskogabördige Marcus Carlsson känner igen sig i pjäsen han precis haft premiär med i Göteborg.

- Jag tilltalas av Annika Norlins texter och karaktärer. Det får mig att tänka på Karlskoga.

Onsdag den 1 mars hade Marcus Carlsson premiär på Haga teatern i Göteborg med uppsättningen ”Jag ser allt du gör”. Den bygger på Annika Norlins novellsamling.

– Jag har gjort en bearbetning av hennes bok. Det är första gången den sätts upp som teater. Den bygger på åtta noveller och alla är med i föreställningen och får ta sin del, berättar Marcus Carlsson och fortsätter:

– När man gör om en bok till scen behöver man göra en överföring. Men jag försöker hålla mig väldigt trogen originalet. Jag tilltalas av hennes texter, karaktärer och berättelse. Det har varit en avvägning hela tiden, vad man tycker går att genomföra och vad som är svårare och ändå behålla historien.

Helena Gezelius och Ylva Nilsson.
Helena Gezelius och Ylva Nilsson. Foto: Lina Ikse

Skratt och tårar

Marcus tyckte att premiären kändes väldigt fin.

– Jag kände publikens reaktioner, det var både skratt och tårar. Det är först då man vet om det fungerar eller inte. Man kan bara hoppas att publiken hänger med och förstår och det märktes på reaktionerna att de gjorde det och det är skönt.

Annika Norlin skriver om lite mindre brukssamhällen och byar i Norrland.

– Det är fina berättelser om människor skrivna med värme. Det kan jag sakna i teatern idag, allt är så storstadsrelaterat. Jag som kommer från Karlskoga kan känna igen mig i det hon skriver, det känns viktigt.

"Jag ser allt du gör” spelas fram till april och i rollerna ses Sara Klingvall, Helena Gezelius och Ylva Nilsson.

– Förhoppningsvis ska den spelas även i höst. Det var stort tryck på biljetterna som sålde slut direkt. Det är väl hennes novellsamling som är så populär, det är roligt.

Jag kände publikens reaktioner, det var både skratt och tårar.
Marcus Carlsson

Utöver teatern har Marcus en långfilm på gång också, som utspelar sig i Värmland och Karlskoga.

– Den ska vi spela in i sommar. Jag har gjort mycket teater senaste tiden, det ska bli väldigt skönt att börja filma igen, avslutar han.

Artikeltaggar

GöteborgMarcus CarlssonNöje/KulturTeater

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.