Hoppa till huvudinnehållet

Dags att deklarera – viktiga datum och tips

Publicerad:
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022.

Från och med 6 mars börjar Skatteverket skicka ut deklarationer till totalt 8,3 miljoner svenskar – varav de flesta får den digitalt.

I början av mars börjar Skatteverkets deklarationer skickas ut, digitalt mellan den 6 och 10 mars.

Pappersdeklarationerna tar däremot längre tid att trycka och distribuera, och kommer därför skickas ut något senare, mellan 15 mars och 15 april.

Den 14 mars öppnar deklarationstjänsten, och den som godkänner de förifyllda uppgifterna utan tillägg eller ändringar senast den 30 mars kan få pengarna redan den 5 eller 6 april.

– Men även den som får pappersdeklaration kan med en e-legitimation logga in och ta del av sin förifyllda deklaration digitalt på Mina Sidor redan från den 10 mars, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket i ett pressmeddelande.

En nyhet för 2023 är att även de som deklarerar digitalt kommer få koder för godkännande via sms eller telefon, om det inte finns några bilagor att fylla.

– För den som bara ska godkänna kan det vara ett enkelt och snabbt sätt. Men glöm inte att kontrollera uppgifterna i deklarationen. Om en uppgift inte stämmer är det viktigt att kontakta den som lämnat uppgiften, till exempel arbetsgivare eller bank, så att de kan rätta den felaktiga uppgiften tills deklarationstjänsten öppnar den 14 mars. Det är en förutsättning för att kunna godkänna utan ändringar och få skattepengar i april, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Genrebild.
Genrebild. Foto: Hasse Holmberg

Tre vanliga frågor och svar om deklarationen

Hur deklarerar jag från utlandet?

• Befinner man sig utomlands går det att deklarera digitalt på flera olika sätt. Har man fått en pappersdeklaration och bara ska godkänna går det att deklarera genom att skicka ett sms, ringa, använda e-tjänsten eller appen. Det gör man med hjälp av sina personliga koder som finns i specifikationen till deklarationen. Ska man ändra eller lägga till uppgifter behöver man registrera sig som ombud.

Kan jag göra avdrag för mina resor till och från arbetet?

• Ja, det är det vanligaste avdraget, enligt Skatteverket. I inkomstdeklarationen för 2021 gjorde cirka 780 000 människor reseavdrag med över 21 miljarder kronor.

Man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000. Ska man göra avdrag för resor med egen bil måste avståndet vara minst fem kilometer och man behöver också göra en tidsvinst på minst två timmar per dag, jämfört med att åka kollektivt.

Vad händer om jag inte deklarerar i tid?

• Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse. Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer myndigheten besluta om skatten ändå, enligt uppgifter de fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren. Förseningsavgiften ligger på 1 250 kronor, och beroende på hur sen man är kan man få en, två eller tre förseningsavgifter.

Ta del av fler frågor och svar om deklarationen på Skatteverkets hemsida.

Fakta

Viktiga datum

6-10 mars: Deklarationen skickas till digitala brevlådor

15 mars-15 april: Pappersdeklarationen skickas ut

14 mars: Deklarationen öppnar

30 mars: Senaste dagen att godkänna för att få pengar i april

5-6 april: Skatteåterbäring för dem som får pengar i april

2 maj: Sista dag att deklarera

12 september: Sista dag att betala kvarskatt för de flesta. Eget datum kommer att framgå på slutskattebeskedet

Källa: Skatteverket

Artikeltaggar

DeklarationPrivatekonomiSkatteverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.