Hoppa till huvudinnehållet

Naturfotograf på skjutfältet fick böter – tog fel på dag

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Trafikskyltar vid Villingsbergs skjutfält.
Trafikskyltar vid Villingsbergs skjutfält. Foto: Christoffer Tuulik

En man i 55-årsåldern från Örebro län dömdes för obehörigt tillträde till skyddsobjekt efter att han otillåtet varit inne på Villingsbergs skjutfält i Karlskoga när skjutning påbörjades. Då var han instängd och kunde inte köra ut.

Den var den 29 september 2022 och mannen, som är 55-årsåldern, begav sig till Villingsbergs skjutfält. När han kom dit var grinden öppen. Han hittade inga djur att fotografera så han beslutade att lämna området. Då var grinden stängd och när han står där hör han ur det börjar smälla inne på området.

Tingsrätten skriver i domen att mannen varit väl införstådd med att det var fråga om ett skyddsobjekt och att skjutfältet under vissa angivna tider var avlyst med tillträdesförbud. Han har också aktivt sökt information om skjuttider den aktuella dagen. Men att han misstagit sig på vilken dag det var.

Tingsrätten skriver att det bör krävas att intrånget inte medfört några eller endast försumbara störningar av verksamheten vid skyddsobjektet för att inte bli dömd.

De anser att mannen varit inne på ett skjutfält där det pågick någon form av skjutövning.

”Ett sådant agerande har varit förenat med livsfara. Han har även berättat att han hörde ett flertal skott avlossas när han stod och väntade på att bli utsläppt. Under dessa förhållanden har det inte varit fråga om en bagatellartad överträdelse.”

”Mannen har därför utgått från att skjutfältet inte varit avlyst med tillträdesförbud, kan inte bedöms som något annat än att han handlat av oaktsamhet.”

Han döms till 1 500 kronor i dagsböter.

Skulle fotografera djur – fastnade på skjutfältet när skotten kom

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBöterDagsböterVillingsbergÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.