Hoppa till huvudinnehållet

Forskare: Mobilen kan hjälpa grubblande unga att somna

Publicerad:
Mobilen främsta användningsområde bland ungdomar är enligt studien att kolla och på Youtube, eller ha kontakt med vänner via Instagram eller Snapchat.
Mobilen främsta användningsområde bland ungdomar är enligt studien att kolla och på Youtube, eller ha kontakt med vänner via Instagram eller Snapchat. Foto: Mattias Frödén

Många ungdomar använder mobiltelefonen för att skingra negativa tankar när de ska sova. Detta enligt en ny studie. Serena Bauducco vid Örebro universitet är en av forskarna i studien.

– Att ta bort tekniken helt från sovrummet kanske inte är lösningen om den ersätts av snurrande tankar, säger Serena Bauducco i ett pressmeddelande.

Över 600 tonåringar mellan 12 och 18 år på skolor i södra Australien deltog i studien. Den kom fram till att den tidigare negativa attityden till mobiltelefoner behöver nyanseras. Resultatet visar att ungdomar använder Youtube, och sociala medier för att släppa negativa tankar innan de somnar.

På frågan om de använde teknik som en distraktion från negativa och stressiga tankar svarade nästan 24 procent ja och 38 procent svarade ibland.

Studien visar samtidigt att ungdomar med sömnproblem använder appar i högre grad när det är läggdags än ungdomar som inte har några sömnproblem.

– Vi behöver hitta andra alternativ också för att hjälpa tonåringar att somna men att ta bort tekniken helt från sovrummet kanske inte är lösningen om den ersätts av snurrande tankar, säger Serena Bauducco.

Mobilen främsta användningsområde bland ungdomar är enligt studien att kolla och på Youtube, eller ha kontakt med vänner via Instagram eller Snapchat.

– Det är komplex koppling mellan sömn och teknik eftersom det är ungdomar som har sömnproblem som använder mobilen i högre grad när det är dags att sova, säger Alexandra Daniels, första författare på studien och psykologstudent vid Flinders universitet.

Enligt studien så fungerar vissa appar som en del av ungdomarnas sömnrutin.

– Goda sömnvanor under uppväxten lägger grunden för resten av livet, säger professor Michael Gradisar, som startade studien.

Max Lejon Konnman

Fakta om studien

I studien ingick 631 ungdomar mellan 12 och 18 år i Australien. De svarade på frågor mellan juni och september 2019.

Majoriteten svarade att teknik var en distraktion från negativa eller stressande tankar. 23,6 procent svarade ja. 38,4 procent svarade ibland. Deltagarna använde mobiltelefoner, iPad, dator, musikspelare, tv eller tv-spel.

Artikeltaggar

ApparAustralienInstagramSkola och utbildningSnapchatStudierTeknikTeknik och vetenskapTonåringarYoutubeÖrebro universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.