Hoppa till huvudinnehållet

Varning för snö och blåsväder: ”Det kommer att yra rätt mycket”

Publicerad:
På torget i Karlskoga kan det bli läge för att ploga ordentligt under tisdagen. Arkivbild.
På torget i Karlskoga kan det bli läge för att ploga ordentligt under tisdagen. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

Har du börjat få vårkänslor redan? De kan tyvärr komma att försvinna i den kommande snöyran.

SMHI har utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall, som börjar gälla under tisdagen.

Det är ett snöfallsområde som rör sig in från sydväst under natten till tisdag och når västkusten redan kring midnatt. Lagom till att många som arbetar i Karlskoga och Degerfors ska ta sig till jobbet vid 7-tiden på morgonen kommer snöfallet till de södra delarna av Örebro län.

Erik Höjgård Olsen som är jourhavande meteorolog på SMHI berättar mer om läget.

– Det ser ganska långlivat ut, vi får nog ge det knappt 24 timmar. Under onsdag morgon rör det sig till slut bort österut, säger han till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Under måndagen utfärdade SMHI en gul varning för snöfall i kombination med hård vind. I Kumla, Hallsberg och Fjugesta uppdaterades varningen till orange, men den värsta snöyran ser alltså ut att passera precis söder om Karlskoga och Degerfors.

Vi kan däremot räkna med en del snö från himlen i tidningens bevakningsområde.

– Det är inga större mängder de första tolv timmarna, kanske ett par centimeter – sedan kan det komma omkring fem centimeter, säger Erik Höjgård Olsen.

Han fortsätter:

– Det kanske är många som börjat få lite vårfeeling och börjat boka tid för att byta till sommardäck, så detta kan bli lite överraskande.

Det finns även risk för tidvis hårda vindbyar från tisdag förmiddag fram till natten mot onsdag, med en vindstyrka på upp 15-20 meter i sekunden.

– Det kommer att yra rätt mycket, trots att snön är ganska blöt och tung, säger Erik Höjgård Olsen.

Vädret kan innebära störningar i trafiken och elnätet, samt förseningar och inställda avgångar i kollektivtrafiken.

I slutet av veckan fortsätter de kalla temperaturerna. Natten mot torsdag ser det ut att vara 5-10 minusgrader och under natten mot fredag omkring tio minusgrader.

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaÖrebro länSMHISnöTrafikVäderVärmlands länVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.