Hoppa till huvudinnehållet

Positiva till blommor och bin - ger mångfald och tid för annat

Publicerad:
Det kommer bli mer sommarängar i Degerfors om fullmäktige går på förslaget att bifalla Jan Johanssons motion. Foto: Janerik Henriksson/TT

Effektivisering genom mindre arbetsinsatser i form av mindre gräsklippning och samtidigt bra för den biologiska mångfalden. Så kan man sammanfatta den motion som nu håller på att bli verklighet i Degerfors.

Kristdemokraternas Jan Johansson motionerade om att man ska så ängsblommor på olika platser i kommunen, vilket servicenämnden nappade på.

Förutom att gynna pollinatörer menade Johansson att man skulle få en vackrare kommun genom blickfånget av ängar och dessutom genom mer välskötta grönytor samt trottoarer och annat, då mindre arbetstid på gräsklippning kan frigöra tid för annan skötsel av grönytor med mera.

Fem områden

Servicenämnden har kommit fram till att det är en rimlig åtgärd för att påverka den biologiska mångfalden i positiv riktning och en plan har tagits fram för omställning till ängsmark i vissa områden.

Hänsyn kommer tas till villaägare som har tomter intill den tänkta ängsmarken och längs vägkanter, gångstråk och dylikt. Där kommer en begränsad yta att klippas för trafiksäkerhets och trivsels skull och för eventuell förekomst av sork.

Jan Johanssons (KD) motion om mer ängsblommor har fått gehör även i kommunstyrelsen.
Jan Johanssons (KD) motion om mer ängsblommor har fått gehör även i kommunstyrelsen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Fem områden är aktuella för omställning till ängsmark, vilket innebär klippning en gång om året och fler kan det komma att bli när utvärdering gjorts.

Kommunstyrelsen ställde sig nyligen bakom servicenämndens förslag och föreslår fullmäktige att bifalla motionen.

Grönytor som ska bli ängsområden

De så kallade Karlshagsgärdena, i och runt fördröjningsdammarna utmed Smålandsgatans båda sidor.

Ängebäcksvägen, ytor mellan villaområdena.

Kanadaskogen, ytor som vetter mot befintlig skog.

Prästgårdsgärdet, ytan mellan prästbostaden och brandstationen.

Smältarparken, eller Esters park, bakom Smältarbyggningen, in mot Berget.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDegerforsJan JohanssonKanadaskogenKommunstyrelsenKristdemokraternaMotionerPolitikSmältarbyggningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.