Hoppa till huvudinnehållet

Ingenjörsyrket i historien: ”Olämpligt för kvinnor”

Publicerad:
Foto: Sveriges ingenjörer

I dag är ungefär var tredje utexaminerad civilingenjörer en kvinna, men från början har teknik- och ingenjörsyrken varit dedikerade för män. Yrket akademiserades 1877, men det var först 1917 som den första kvinnliga ingenjören tog sin examen.

Emilia, 30, leder projekt i teknikbranschen: ”Dras till utmaningar”

Enligt en skriftserie från Kungliga tekniska högskolan (KTH) var ingenjörsutbildningen från början en utbildning för män. Det skapades också en tydlig manlig kultur på de tekniska högskolorna. Även fackförbundet Sveriges ingenjörer har skrivit om ämnet och enligt en utredning som gjordes på KTH på 1890-talet slog man fast att de mer handfasta utbildningarna som väg- och vattenteknik, maskinteknik och bergsvetenskap var olämpliga för kvinnor.

1917 utexaminerades Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg, från Chalmers Tekniska högskola. Hon började som specialelev, som enda kvinna bland 500 manliga chalmerister.

Sedan dess har fler och fler kvinnor utbildat sig till ingenjör. Andelen kvinnliga examinerade civilingenjörer och högskoleingenjörer var i genomsnitt 22 procent under femårsperioden 95/96-99/00. Inom maskinteknik var andelen kvinnor 13 procent.

Åren 17/18-21/22 hade andelen kvinnor ökat till ett genomsnitt 33 procent totalt och inom maskinteknik låg siffran på 28 procent.

– Det har hänt en hel del under de här åren, men det går inte jättefort. Det är bra om det är en blandning på folk och könet är en del i det, men sen finns det andra aspekter också som till exempel hur hög andel som har högutbildade föräldrar, säger Olle Dahlberg, utredare och opinionsbildare på Sveriges ingenjörer.

”Står sig väl i statistiken”

När det kommer till antal anställda inom teknikbranschen så är det fortfarande en majoritet män. På Saab i Karlskoga, där Emilia Gustafsson arbetar, är det 39 procent kvinnor och på Saab-koncernen i hela Sverige är det 25 procent kvinnliga anställda. När det handlar om chefs- och ledarpositioner på Saab i Karlskoga är det 28 procent kvinnor.

Enligt Helena Wäreby , HR-chef på Saab i Karlskoga, så står sig Saab väl i statistiken när det kommer till teknikintensiva industriföretag jämfört med övriga Sverige. Hon berättar att de länge jobbat med jämställdhet och mångfald genom att försöka skapa en inkluderande kultur på arbetsplatsen.

Det som lockar yngre personer är också ganska likvärdigt när det gäller män och kvinnor, menar hon.

– Man vill framför allt söka sig till en arbetsplats som har ett viktigt syfte, man vill känna sig sedd och uppmärksammad, ha bra kollegor och känna sammanhang, menar Helena Wäreby.

Läs mer:

Emilia, 30, leder projekt i teknikbranschen: ”Dras till utmaningar”

Artikeltaggar

ChalmersHögskolorJämställdhetKarlskogaKTHSaabSkola och utbildningUtbildningVera Sandberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.