Hoppa till huvudinnehållet

Bjuder på bio om historiska kvinnor – kämpar vidare mot löneskillnader

Publicerad:
LO-facken och Degerfors Filmklubb kör precis som i fjol gratis Kvinnodags-bio.
LO-facken och Degerfors Filmklubb kör precis som i fjol gratis Kvinnodags-bio. Foto: Love Tallmyren

Kvinnodagen innebär gratis bio i Degerfors Folkets hus. I år precis som förra året.

LO-facken i Karlskoga-Degerfors och Degerfors filmklubb står bakom arrangemanget, som innebär att de som vill får gå på bio utan kostnad och alla som är medlemmar i ett LO-förbund får dessutom delta i ett lotteri, där det utlovas fina priser, under kvällen.

Alla får utöver det gratis medlemskap i den lokala filmklubben.

Det minglas lite i övre foajén innan biostart, då representanter från Byggnads, Handels, IF Metall, Kommunal och S-kvinnor kommer finnas på plats.

Den film som visas är Hidden Figures, med den svenska titeln Dolda tillgångar, som handlar om tre kvinnor Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden.

De tre kvinnorna krossade alla kön- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Tjänar minst

Könsbarriärer finns det även på andra håll, vilket bland andra LO vill synliggöra.

– Det är välkänt att lönerna i Sverige följer en tydlig klass- och lönetrappa där arbetarkvinnor tjänar minst och män i tjänstemannayrken tjänar mest, säger Johanna Svärd, ledamot i LO-facken Karlskoga-Degerfors, och fortsätter:

– Men frågan är större än vad som framgår i debatten. Arbetarkvinnor i Sverige tjänar tusentals kronor mindre än vad som ofta diskuteras. Nu är det dags att arbetsgivarna gör något åt en av de största ojämställda orättvisorna på svensk arbetsmarknad. Det handlar om allas rätt till ett heltidsarbete det går att leva på.

Delltider och lön

Svärd pekar på att LO tagit fram ett mått på vad de utbredda deltiderna betyder i faktisk månadslön. I Örebro län arbetar 47 procent av arbetarkvinnorna deltid och förlorar 4 496 kronor i månaden jämfört med om alla fick arbeta heltid.

– Ett första självklart steg måste vara att arbetsgivare slutar upp med det utbredda missbruket av deltider, anser Svärd och LO-facken kämpar vidare för jämställda löner och bjuder in till gratis biovisning i Folkets hus i Degerfors.

Johanna Svärd (S), ledamot LO-facken Karlskoga-Degerfors.
Johanna Svärd (S), ledamot LO-facken Karlskoga-Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors filmklubbFilmerHistoriaJohn GlennKarlskogaKatherine JohnsonLOMary JacksonNasaNöje/KulturRymden

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.