Hoppa till huvudinnehållet

Nu satsar man vidare med ny timmertork på sågverket

Publicerad:
Enligt Thomas Haglund, vd för Moelven Valåsen, möjliggör nya torken möjliggör en hög torkkvalitet på bräder.
Enligt Thomas Haglund, vd för Moelven Valåsen, möjliggör nya torken möjliggör en hög torkkvalitet på bräder. Foto: Kajsa Juslin

Moelven Valåsen jobbar vidare med sina satsningar. Inom kort bygger man den nya klentimmerlinjen och med det en ny timmertork.

Satsningen på den nya klentimmerlinjen, som vi berättade om i början av året, och som innebär en rejäl ökning av årsproduktionen kräver bättre torkkapacitet. Valet har fallit på en tvärcirkulationstork, eller TC-tork, från Valutec, som man tidigare även satsat på vid Setra i Hasselfors.

– Vi visste tidigt att vi ville ha en TC-tork och Valutec är den enda torkleverantören som erbjuder den torktypen. Det är en volymmaskin som även är flexibel. Vi kommer att använda den till våra sidobrädor, men potentialen finns att även torka plank i den. TC-torken möjliggör också en hög torkkvalitet på bräder, vilket kommer bli allt viktigare i framtiden, säger Thomas Haglund, vd Moelven Valåsen, i ett pressmeddelande.

Kan välja dimension

Investeringen innefattar även byte av torkstyrning till ett styrsystem från samma leverantör på alla Valåsens virkestorkar.

Den stora förbättringen handlar om sättet att styra temperatur och lufthastighet individuellt i olika zoner med hjälp av integrerad simulatorteknik. Tack vare utvecklingen kan sågverket med stor frihetsgrad välja dimensioner på virket som ska torkas, något som tidigare inte varit möjligt i en kanaltork, skriver man i pressmeddelandet.

Montaget av virkestorken i Valåsen påbörjas sommaren 2024.

Läs tidigare artikel:

Moelvens sågverk möter framtiden: Gör investeringar på 700 miljoner
Moelven Valåsens sågverk gör jätteinvesteringar.
Moelven Valåsens sågverk gör jätteinvesteringar. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

HasselforsInvesteringarMoelvenNäringslivPressmeddelandeSågverkSetraValåsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.