Det har blivit lättare att jämföra bilars klimatavtryck. Från den 1 mars finns en ny energimärkning liknande den på kylskåp och tv-apparater. Men klimatpåverkan från biltillverkningen är inte med i betygen.
Den som köper en ny bil vill kanske kunna jämföra hur mycket utsläpp bilen genererar i förhållande till andra bilar. Det har inte varit helt lätt med tanke på alla olika bilmodeller som finns. Förutom koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning ger dessutom tillverkningen av bilen avtryck på klimatet liksom hur bilen återvinns när den ska skrotas.
De två sistnämnda parametrarna finns inte med i den nya energimärkningen, men arbete pågår internationellt för att ta fram standarder för dem. Olika länder tillverkar bilar på olika sätt och använder olika energikällor. Därav svårigheten att jämföra i dagsläget.
Emmi Antonsson är chef för kommunikation och samhällskontakter på Mobility Sweden, branschorganisationen som har lanserat miljömärkningen i Sverige.
– Vi föregår lagstiftningen, flera andra branschorganisationer i andra länder har redan gjort på liknande sätt. Hos oss ska återförsäljarna ha märkningen från 1 mars i sina bilhallar. Den ser ut som energimärkningen för ett kylskåp och är lätt att förstå, säger hon.
Carl-Erik Stjernvall är teknisk expert på konsumentorganisationen M Sverige. Han säger att det är välkommet med mer information till bilköparna och att många konsumenter vill ta reda på bilens klimatavtryck.
Men han tycker det är ett bekymmer att utsläppen i tillverkningsledet inte finns med. Elbilar har större påverkan på klimatet vid tillverkningen av både motor och batteri än fossildrivna bilar har.
– Det kan ta fyra till åtta år innan elbilen är nere i samma nivåer som en fossildriven. Men även om utsläppen är högre för elbilen sammantaget de första åren är det klimatmässigt bättre på sikt att köpa elbil, framhåller Carl-Erik Stjernvall.
– Och om du väljer en bil vars batteri tillverkas i Sverige med nästan utsläppsfri el är det ett bättre val jämfört med en elbil från exempelvis Kina där kolkraft används, tillägger han.
Återförsäljarna ansvarar för att märka bilarna med dekalerna med uppgifter från Mobility Sweden. En referensgrupp med Motorbranschens riksförbund (MRF) och Konsumentverket har även tittat på utformningen av märkningen. Igenkänningsfaktorn från andra energimärkta produkter ska vara hög.
Det är bilens utsläpp vid färd som visas med staplar som är märkta med bokstäver från A till M och i färgerna grönt till rött. A är bäst och ges bara till rena elbilar med noll utsläpp. I mitten av skalan finns gas- och etanoldrivna bilar medan törstiga fossildrivna fordon ligger på rött och M. De har minst 255 gram koldioxidutsläpp per kilometer.
En siffra på märkningen visar bilens bränsleförbrukning och elåtgång och dessutom sitter där en QR-kod. Den kan bilköparen klicka på för att få reda på utsläppen för bilen om den körs med ett alternativt bränsle. Exempelvis en dieselbil som tankas med ren HVO, som är ett förnybart drivmedel.
För fossildrivna bilar baseras utsläppen på WLTP-körcykeln som biltillverkarna testar sina bilar med. Det ska vara faktiska körförhållande, men inte nödvändigtvis i så kallt klimat som i Sverige. Det är bra att ha i bakhuvudet som bilköpare.
Regeringen har skickat ett betänkande till lag om energimärkning av fordon på remiss till berörda parter. Men bilbranschen vill alltså förekomma och på så vis få större flexibilitet när det gäller utformningen av märkningen, förklarar Emmi Antonsson.
– Vi kommer att ändra märkningen när malusreglerna ändras. Bonusen har redan tagits bort men vi har utgått från bonus-malus när vi märker bilarna nu, säger hon.
Anna Björe/TT
Emmi Antonsson, Mobility Sweden.
Ska vara lätt att förstå
Ska vara lätt att förstå
Utöver utsläppen från bilen visar en siffra på dekalen hur mycket bilen drar i bränsle eller el. Dessutom finns en QR-kod som kan användas för att se bilens utsläpp om den körs med ett alternativt bränsle. Bara nya bilar märks upp. Bokstäverna och färgerna visar bilarnas utsläpp vid färd, A och grön är bäst, M och rött är sämst. Siffrorna visa koldioxidutsläpp (gram per kilometer).
+ A: Grön 0.
+ B, C: Mellangrön 1-30, 31-50.
+ D, E: Ljusgrön 51-75, 76-95.
+ F, G: Ljusgul 96-110, 111-125.
+ H, I: Mörkgul 126-150, 151-170.
+ J, K: Orange 171-190, 191-225.
+ L, M: Röd 226-255, 255+.
Källa: Mobility Sweden
Bonus-malus
Bonus-malus
Klimatbonusen var ena delen av bonus–malus-systemet som infördes 2018. Den andra delen utgörs av malus, den förhöjda fordonsskatt som under tre år tas ut för fordon med höga utsläpp av koldioxid. Malus förändrades inte i samband med att klimatbonusen avvecklades i november i fjol.
Källa: Regeringen.se