Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Kvinnor som gjort andra val

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lönegapet mellan män och kvinnor ökar igen, visade statistik häromveckan, precis samtidigt som det rapporterades att det inte fötts så få ungar i landet och i länet på nästan två decennier. Tänk om det hör ihop? Tänk om kvinnor bara gör som Ebba Busch uppmanat dem?

Tio procent skiljer sig snittlönerna för samma jobb och utbildning åt mellan könen i riket i snitt. Omräknat i tid betyder löneskillnaderna i lön att kvinnor ”jobbar gratis” de sista 48 minuterna av arbetsdagen.

I Karlskoga ligger löneskillnaden högre, över 11 procent – eller flera tusen kronor i snitt i bruttolön i månaden. För även om det är en kul vinkel med ”lön hela dagen” och omräkning i minuter obetald arbetsdag, är det kanske på cashen vi ska fokusera. Ett par, tre tusen kronor per månad under ett helt arbetsliv för att göra samma jobb ger oerhörd skillnad inte bara på pensionen utan på livslönen.

Även i hyggligt lönejämställda branscher med så lite som nån procents omotiverad löneskillnad mellan könen spelar roll under ett helt arbetsliv. Så lite som några hundralappars skillnad på lönebeskedet varje månad betyder över flera decennier hundratusentals kronor.

Vad lägger krokben för kampen för jämställda löner? Ja, det går väl inte att blunda för att arbetsgivare kallt räknar med att kvinnor generellt kommer att ha ett omfattande extrajobb vid sidan av det vanliga jobbet, som kommer att pocka på uppmärksamhet och i nån mån stjäla fokus.

Som regel är det hon som kommer att vara borta mest med barn, både när det gäller föräldraledighet och vab.

Det är hon som väljer att gå ner i arbetstid under småbarnsåren för att kunna hämta lite tidigare från förskolan. Småbarnspappor tenderar faktiskt att gå upp i arbetstid har statistiken visat!

Det är hon som sen går ner i arbetstid för att ta hand om äldre släktingar – både hennes egna och hans – eftersom hemtjänst eller äldreomsorg inte riktigt upplevs räcka till. När anställd vård- och omsorgspersonal går på knäna är det hon som måste täcka upp.

Och på tal om att inte få lön för sitt arbete lägger hon dessutom nån timme mer varje dag än han på obetalt arbete hemma.

Så kanske får kvinnor skylla sig själva.

”Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat”, som Ebba Busch (KD) twittrade för nu snart nio år sedan.

Det är kvinnors egna livsval som får konsekvenser är budskapet. Och livsvalen får hon fixa själv och inte räkna med att politikerna ska lösa ojämställdheten i samhället.

Kanske är det precis det kvinnor gör nu. Kanske är det detta vi ser i befolkningsstatistiken. Kvinnor som gjort andra val och hoppas på andra resultat.

Artikeltaggar

ÅsikterEbba BuschFöräldraledighetJämställdhetKarlskogaKristdemokraternaLedareLönerPension