Hoppa till huvudinnehållet

De vill göra vinterbadande till permanent trend – föreslår badplats och bastu

Publicerad:
Mika Takamäki och Ida Edström (S) vill att en plats för vinterbad och bastu utreds.
Mika Takamäki och Ida Edström (S) vill att en plats för vinterbad och bastu utreds. Foto: Max lejon Konnman

Att det blivit populärt med vinterbad i Sverige och i Karlskoga märks inte minst i den lokala Facebookgruppen med över 260 medlemmar. Nu vill S-politikerna att det ska ska bli en bestående trend. Deras förslag är att en plats för bastu och vinterbad utreds.

– Det är viktigt att utreda och det ligger i tiden, säger Ida Edström (S), oppositionsråd.

Vinden blåser isigt kall vid Näset och kylan gör att fingrarna snabbt domnar bort. Vattnet där bryggor ligger fastfrusna känns i all ärlighet föga lockande för ett dopp men här finns de som badar vintertid.

– Här har de tidigare tagit upp is och badat, säger Ida Edström och pekar mot sjön Möckeln i närheten vid Bofors kanotklubb.

Det är Ida Edström och partikollegan Mika Takamäki som är initiativtagare till förslaget om en bastu och vinterbadplats – öppen för allmänheten. De har tittat på hur de ser hur på andra platser i landet där liknande förslag har genomförts.

– Det finns många kommuner som redan har vinterbad och bastu. Folk vinterbadar ändå men vi tycker att det är kul att uppmuntra till friluftsaktiviteter, säger Ida Edström.

Som exempel på vinterbad på Möckeln är när Agneta Andersson vinterbadade 2021. Var platsen ska ligga ska utredningen få visa.
Som exempel på vinterbad på Möckeln är när Agneta Andersson vinterbadade 2021. Var platsen ska ligga ska utredningen få visa.

Att det skulle finnas en risk med att vinterbadande blir mindre trendigt och att bastu och badplats skulle stå oanvända när trenden lagt sig tror inte Takamäki och Edström på.

– Kallbad och bastu har varit populärt jättelänge, säger Ida Edström.

Hon får medhåll av Mika Takamäki:

– Fler och fler upptäcker det här och det växer hela tiden. Det gör att vi tror på det långsiktigt och att det finns en framtid för det.

Ger mervärde

Deras tanke är att vinterbadplatsen och bastun skulle kunna drivas delvis i kommunal regi men i samverkan med en förening.

–När vi har tittat i andra kommuner så ser det ut så, säger Ida Edström.

De betonar att det och var badplatsen ska ligga är något som utredningen får visa.

Fler och fler upptäcker det här och det växer hela tiden
Mika Takamäki (S)

Att göra en sådan här satsning när några av kommunens nämnder, däribland socialnämnden och samhällsbyggnadsnämnden, går med underskott är något som de tror är viktigt då det kan ge ett mervärde för många.

– Det är något utredningen får visa, hur kostnaden ställs emot mot mervärdet. Vi tror att det är många som kommer kunna nyttja och använda det här, säger Ida Edström.

De praktiska detaljerna kring drift och skötsel är något som man kommer att få ta ställning till likväl vad kostnaden blir.

– Jag tror att det är väldigt viktigt med kultur- och friskvårdssatsningar, vilket vi tycker det här är. Jag tror att det är farligt att inte komma med sådana här förslag för att det är sämre tider, man behöver få känna av att vi är framåt i sådana här saker.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserBrott, lag och rättIda EdströmKarlskogaMika TakamäkiMöckelnTrenderUtredningarVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.