Hoppa till huvudinnehållet

Masskjutning i Hamburg – flera döda

Publicerad:
Flera personer dödades och många skadades när en person öppnade eld i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i norra Tyskland på torsdagskvällen.
Flera personer dödades och många skadades när en person öppnade eld i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i norra Tyskland på torsdagskvällen. Foto: Jonas Walzberg/AP/TT

Flera personer dödades och många skadades när en troligen ensam gärningsman öppnade eld i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i norra Tyskland.

Tidigt på fredagsmorgonen, flera timmar efter attacken i Rikets sal i Gross Borstel i Hamburg på torsdagskvällen, är det mycket som är oklart kring vad som hände och varför.

Polisen är försiktig med detaljer om händelsen men klart är att skott avlossades i en byggnad som används som möteslokal av Jehovas vittnen i Hamburg.

– Det vi vet är att flera personer har dödats. Flera personer är skadade och har förts till sjukhus, sade polisens talesperson Holger Vehren natten mot fredag.

Han sade också att han inte hade någon information om tillståndet för dem som skadats och bekräftade inte lokala mediers uppgifter om sex eller sju döda.

Larmet om skottlossningen kom till polisen klockan 21.15 på torsdagen och polisen var snabbt på plats.

Talesperson Holger Vehren sade att när poliserna kom in i byggnaden låg det personer med vad som syntes vara skottskador på bottenvåningen. Poliserna hörde skott från övervåningen och fann där en död person som tros kunna vara gärningsmannen.

Tidigt på fredagsmorgonen skrev Hamburgpolisen också på Twitter att den döde tros vara gärningsmannen.

"Vi har hittat en livlös person i en samlingslokal i Gross Borstel som vi antar kan vara en gärningsman", skriver polisen.

Vehren uttalade sig under natten också om ett möjligt motiv till skjutningen och sade att "bakgrunden är fortfarande fullständigt oklar".

Ett vittne som bor i närheten av brottsplatsen säger att hon hörde flera omgångar skottsalvor med 20 sekunders till en minuts mellanrum.

Polisen i Hamburg skrev tidigt på fredagsmorgonen på Twitter att det troligaste är att det bara varit en gärningsman och att de gradvis höll på att dra tillbaka sin personal från platsen.

"Utredningen om motivet bakom brottet fortsätter" skriver polisen.

Enligt Hamburgpolisen kommer mer detaljer om dådet att lämnas vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHamburgJehovas vittnenSkottlossningTwitter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.