Nästan tre år har gått sedan Elin Karlsson, 26, från Karlskoga drabbades av covid-19. Fortfarande har hon symtom kvar från sjukdomstiden och har upplevt att det varit svårt att få hjälp av vården.
I maj 2020, bara ett par månader efter att pandemin kom till Sverige, drabbades då 24-åriga Elin av covid-19.
– Jag var inte speciellt sjuk utan det var mer som en vanlig förkylning, säger Elin.
Vad hon inte visste då var att sjukdomen inte alls skulle bli som en vanlig förkylning, även om hostan och snuvan gav med sig med tiden.
– Vissa symtom som extrem trötthet, huvudvärk och muskelsmärta försvann aldrig och jag har kvar dom än idag, förklarar hon och fortsätter:
– Sen har jag feber och förhöjd temperatur väldigt ofta.
Hon hade kontakt med vården vid det aktuella tillfället och tyckte att hon fick ett bra stöd då.
Hösten samma år började hon, trots att symtomen inte gett med sig, studera till vårdadministratör. Något som ironiskt nog gick bra tack vare pandemin.
– Det fungerade ganska bra, kanske för att studierna var på distans på grund av pandemin. Då kunde jag gå och lägga mig och vila när det behövdes, säger Elin.
För Elin som tidigare varit aktiv simmare och därefter blev simtränare till yngre blev det en stor omställning till att inte längre ens orka med de mest basala vardagssysslorna.
– Ja, en liten grej kan bli jättestor. Bara som att åka och handla tar på krafterna, säger Elin.
Föräldrarna
Under den värsta tiden, de två första åren efter insjuknandet, kunde hon inte ens bo i egen lägenhet utan fick ta med sig sin hund och flytta in hos sina föräldrar. På sista tiden har hon trots allt flyttat till eget boende, men utan sin hund.
– Han är hos mig tillfälligt på dagarna, men annars bor han kvar hos mina föräldrar eftersom jag inte riktigt har orken att gå ut med honom.
Dessvärre upphörde den goda stöttning från vården som hon upplevde från början då hon i januari 2021 fick beskedet att de inte kunde göra mer för att hjälpa henne.
Detta trots att hon läst på flera ställen i sin journal att man bedömer att de sviter hon fortfarande lider av kommer från hennes sjukdomstillfälle i maj 2020.
– När läkaren sa att hen inte kunde göra mer tog jag kontakt med chefen på vårdcentralen och bad om en annan läkare för ett andra utlåtande, säger hon och fortsätter:
– Men den läkaren har skickat mig till psykolog två gånger. Och psykologen har skickat tillbaka mig till sjukvården.
Hon upplever att läkaren inte vill tro på det som står i hennes journal om covid.
– Jag har också efterfrågat en remiss till postcovidavdelningen på Karolinska sjukhuset, men det är för dyrt fick jag höra.
En annan problematik för Elin har varit att hennes sjukdomsförlopp gjort att hon inte kan vara på sitt arbete som vårdadministratör som hon önskar. Dessutom ville inte hennes läkare sjukskriva henne längre.
– Jag har varit borta jättemycket och det funkar inte. Jag vill jättegärna jobba och jag tycker om mitt jobb, så det hänger inte på det. Men jag vaknar med huvudvärk och hjärntröttheten smyger sig på bara efter en liten stund.
För att få stöd av andra som drabbats av sjukdomen på liknande sätt har hon gått med i olika grupper, både rikstäckande och i länet.
– Men det är inte så många som får så jättebra hjälp eftersom det är så nytt, men forskning pågår och jag håller tummarna för att den ska ge fler svar. Det är väl därför som jag också vill berätta det här, för jag vet att jag inte är ensam, säger hon.
Ny vårcentral
Nyligen tog hon kontakt med vården i Karlskoga igen och fick byta vårdcentral, något som hon känner gett henne en knuff i rätt riktning.
– Jag har nu fått ett bra bemötande och blir tagen på allvar vilket jag inte upplevt tidigare. Jag blev också sjukskriven på halvtid vilket underlättar mycket.
För de flesta innebar lättade restriktioner att man kunde återgå till livet man hade innan pandemin, men för Elin och andra med postcovid är vägen tillbaka krokig.
– Vi är många som drabbats även om det inte syns på oss och det har en stor påverkan på våra liv.
Om du fick önska dig något, vad skulle det vara?
– Det är att få bli frisk och leva ett normalt liv, avslutar Elin.
Även om man i februari 2022 uppskattade att 30 000 personer i Sverige har postcovid tror man att det finns ett stort mörkertal. Mer information finns på Socialstyrelsens hemsida.
Den 15 mars är det International Long Covid Awareness Day, något som uppmärksammas på flera håll i världen.